Skip to main content

Samen met vertrouwen de bevalling in

Je bent zwanger. Een bijzondere periode breekt aan. Jij en je partner worden ouders. Het kind groeit in de buik van de moeder, dus het contact tussen moeder en kind ontstaat als vanzelf. Ook voor de relatie tussen vader en kind is het goed als er al voor de geboorte een band is. Haptotherapie kan daarbij helpen. Tijdens de sessies leren moeder en vader om echt contact te maken met elkaar en met het ongeboren kind. Dus als de bevalling straks aanbreekt, zijn jullie daar alle drie klaar voor.
Haptotherapie bij Zwangerschap en bevalling

Zorgt jouw zwangerschap voor angstige gevoelens? Of durf je niet zwanger te worden? Tien procent van de vrouwen in Nederland die jaarlijks zwanger wordt zien heel erg op tegen de bevalling of vindt zwanger zijn heel spannend. Ze hebben bevallingsangst. Het is helemaal niet raar om onzeker te zijn over de zwangerschap en bevalling. Het zijn grote gebeurtenissen. Maar als de angst je overneemt en ervoor zorgt dat je niet meer kunt ontspannen dan is het wijs om daar iets aan te doen. Angst kan komen doordat je ooit een miskraam of traumatische bevalling hebt gehad. Ook seksueel misbruik kan zorgen voor angst.

Voel jij spanning als je denkt aan bevallen?

Maak jij je zorgen? Voel je veel spanning als je denkt aan de bevalling? Haptotherapie kan helpen. Deze lichaamsgerichte therapievorm kan ervoor zorgen dat jij jouw veranderende lichaam anders beleeft en niet meer opziet tegen een zwangerschap of bevalling. Daarnaast versterkt het de band tussen moeder, partner en kind. Door jouw partner actief bij de zwangerschap en therapie te betrekken, wordt het iets van jullie samen. En bovendien geef je jouw kindje zo een goede start in het leven.

Voordelen ontspannen zwangerschap

Angst kan zich uiten in overmatige spanning en pijn in spieren, maag en darmen. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk en hyperventilatie. Het kan ervoor zorgen dat het geboorteproces wordt gehinderd doordat het lichaam verhardt in plaats van verzacht. En het kan invloed hebben op het comfort van het kind in jouw buik. Zwangere vrouwen met heftige angstklachten hebben een verhoogde kans op een vroeggeboorte, een spoedkeizersnede, een te licht kindje, een depressie, PTSS en een kind met gedrags- of emotionele problemen.

Wat kan een haptotherapeut doen voor zwangeren?

Een haptotherapeut leert je om jouw lichaam beter te voelen, om echt in contact te zijn met wat er in je lijf gebeurt. Als jij op een adequate manier kunt omgaan met onprettige gevoelens en emoties dan zul je minder last hebben van angst en onzekerheid. Een vrouwenlijf heeft alles in huis om zwanger te zijn en om te bevallen. Tijdens haptotherapie leer je daarop te vertrouwen. Als jouw partner ook positief betrokken is dan geeft dat een gevoel van verbondenheid. Samen kunnen jullie het spannende en leuke proces aan! De angst vermindert of verdwijnt. Hierdoor beleef je de zwangerschap en straks de bevalling op een fijnere, meer ontspannen manier en daar profiteert jouw kindje ook van.

“Ik heb een zwanger stel begeleid. Zowel de aankomende moeder als vader bouwde een mooie band op met het ongeboren kind. Ze waren alle drie klaar voor de bevalling. Het kindje is helaas dood ter wereld gekomen. Tijdens de uitvaart sprak de vader zijn dank naar mij uit. Hij was heel blij dat hij zijn kind al had leren kennen voor de geboorte.” – Haptotherapeut Bob Boot

Welke oefeningen?

Een haptotherapeut richt zich op de verbinding tussen jou, je baby en je partner. Je raakt meer vertrouwd met wat je voelt en ervaart tijdens de zwangerschap. Je leert om de bevalling met vertrouwen tegemoet te zien en om je minder te focussen op angst voor bijvoorbeeld de pijn tijdens de bevalling. Je doet dit samen met je partner. Je leert omgaan met spanning, pijn en druk en ontdekt hoe belangrijk het is om goed te kunnen voelen wat er in je lijf gebeurt. Haptotherapie geeft je vertrouwen in jezelf en in jullie samen.

Doel van de oefeningen:

 • Bewust voelen en ervaren wat er in jouw buik gebeurt
 • Weeën er laten zijn en ze opvangen
 • Beter omgaan met pijn
 • Verbinding ervaren tussen jou, de baby en je partner

Op zoek naar een haptotherapeut bij jou in de buurt?

Haptotherapie is een breed toepasbare therapievorm. Of je nu angstig bent of somber, kanker hebt of PTSS, een betere band wilt opbouwen met partner of kind … een haptotherapeut helpt je jezelf ontwikkelen. Je leert om (weer) in contact te komen met gevoelens en emoties. Zo leer je jezelf beter kennen en kun je beslissingen gaan nemen die bij jou en bij de wereld om je heen passen. Je krijgt meer zelfvertrouwen.

Wil jij ook met haptotherapie naar een gezond gevoelsleven? Je kwaliteiten, patronen en grenzen helder krijgen? Maak een afspraak met een haptotherapeut in de buurt.

Zoek een haptotherapeut

De informatie op deze pagina is samengesteld onder redactie van
 • Sara Terburg

  Journalist
 • Bob Boot

  Haptotherapeut en auteur
 • Linda Daniels

  Haptotherapeut i.o.

Lees over dit onderwerp

  Haptotherapie is er ook voor mensen met