De fight-, flight-, freeze-reactie is in de basis een nuttige reactie. Je kunt jezelf en anderen ermee in veiligheid brengen. Het is een overlevingsmechanisme. Maar blijft je lichaam erin hangen dan werkt het beperkend. Met de hulp van een haptotherapeut kun je uit deze toestand komen. Je leert contact maken met gevoelens, emoties en je lichaam.
Trauma voelen en loslaten
Die automatische vlucht-, vecht-, bevriesmodus zorgt ervoor dat je niet meer in contact bent met je echte gevoelens en emoties. Door deze laag te verwijderen, ontstaat ruimte voor hoe het op dit moment echt is. Hoe voel je je? Is het echt overal onveilig? Moet je zo erg op je hoede zijn? Als je je weer kunt ontspannen dan krijg je zicht op wat je voelt en op wat er in je lijf gebeurt. Samen met de haptotherapeut spoor je de resten van het trauma op. Je leert ze voelen en daarna loslaten. Je leert je weer veilig voelen bij jezelf en in het contact met de ander. Wat er dan ontstaat, is ruimte. Ruimte om te zien, ervaren en voelen dat de meeste situaties wel veilig zijn. Je gaat van spanning naar ontspanning.
Eerst het lichaam kalmeren, dan ernaar leren luisteren
Haptotherapie is een lichaamsgerichte therapie. Ja, je gaat ook in gesprek over wie je bent, waar je tegenaan loopt en waar jouw trauma of PTSS vandaan komt. Het lichaamsgerichte deel bestaat uit ervaringsoefeningen, maar ook uit bevestigende aanraking waarin je voelt dat contact veilig kan zijn en je ervaart dat je mag zijn wie je bent. Want rustige, respectvolle aanrakingen door een haptotherapeut kalmeren je en halen je uit de stressreactie van je lichaam. Als je kalm bent, kun je luisteren naar je lijf. Misschien zijn aanrakingen erg beangstigend voor je. Je hoeft natuurlijk niets tegen je zin in te doen. Er zijn ook veel lichaamsgerichte oefeningen die je zelf kunt doen, tijdens de sessies en thuis. Samen met je haptotherapeut bouw je het aanraken langzaam op.
Veerkracht en vertrouwen in de toekomst
Het doel van de haptotherapie bij trauma en PTTS is dat je weer kunt vertrouwen op wat je voelt en weer op de juiste manier naar je lijf leert luisteren, zoals je dat vóór het trauma ook kon. Dat geeft je veerkracht en vertrouwen in jezelf, de ander en het leven. Je krijgt inzicht in hoe angst voor je werkt en hoe je daarmee om kunt gaan. Als je naar je lijf hebt leren luisteren, voel je die situaties aankomen en kun je extreme angst, zoals paniekaanvallen, voorkomen. Als je weet wat je lichaam je vertelt, kun je de regie nemen en weer veiligheid ervaren.
Plan direct een afspraak
Een trauma of PTSS verwerken, is niet eenvoudig. Vaak is gesprekstherapie of EMDR niet voldoende. Lichaamsgerichte therapie is een goede aanvulling op psychologische of psychotherapeutische begeleiding. Want trauma, angst en pijn zitten niet alleen in het hoofd, ze zitten ook opgeslagen in het lichaam.
Leer weer contact maken met wat je in je lijf ervaart. Luister naar de signalen die het geeft. Haptotherapie is de weg naar veerkracht en zelfvertrouwen. Maak direct een afspraak met een haptotherapeut bij jou in de buurt.