Skip to main content

Haptonomie helpt de sporter te vertrouwen in zichzelf, in anderen en in het leven

Haptotherapeutische begeleiding van mensen die onder hoge druk moeten (kunnen) presteren neemt een geheel eigen plaats in binnen de verschillende mogelijkheden die bestaan op dat gebied. In de afgelopen jaren krijgt de haptonomie meer en meer bekendheid en waardering, ook buiten de gezondheidszorg. Onder meer in de sportwereld. Haptonomische begeleiding van toppresteerders richt zich op de persoonlijke ontwikkeling, in de breedste zin van het woord. Het grijpt aan op de persoon als geheel en niet uitsluitend op mentale vaardigheden.
Haptotherapie bij Haptonomische (top)sportbegeleiding

De essentie van de haptonomische begeleiding is de (top-)sporter zich (weer) bewust te maken van zijn zelfbewustzijn en eigenheid, ook in situaties van druk en spanning. Bij haptotherapeutische begeleiding gaat het niet primair om het aanleren van vaardigheden, maar meer om groei naar een goed ontwikkeld gevoelsleven. Een goed ontwikkeld gevoelsleven is van belang om te weten wie je bent en hoe je jezelf verhoudt tot alles wat op je af komt in het leven. Ook in situaties van stress en druk. Gevoelens van eigenheid en authenticiteit worden hersteld en bevorderd door te vertrouwen op wat je voelt.

Het is een lichaamsgerichte therapie, waarbij niet alleen maar gesproken wordt. Het lichaamsbewustzijn wordt bevorderd, waardoor het lichaam niet alleen gezien wordt als machine maar ook als informatiebron van emoties en gevoelens. Het op adequate wijze omgaan met emoties en gevoelens draagt bij aan een grotere mate van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn.

De haptonomische begeleiding helpt de sporter/toppresteerder naar het zoeken van een eigen evenwicht in het  (sport)leven, zodat  ook in situaties waarbij grote belangen spelen je trouw kan blijven aan jezelf. Door het versterken van een basisgevoel van veiligheid, zelfvertrouwen en eigenheid ontdekt zijn eigen plek in de (sport)wereld en kan hij zijn eigen keuzes maken. Ook in een wereld van (grote) belangen, verschillende krachten van buiten en het onder druk leveren van prestaties. Haptotherapie helpt de sporter te vertrouwen in zichzelf, anderen en het leven, het helpt om de eigen mogelijkheden en beperkingen onder ogen te komen en beter om te gaan met (sportieve) tegenslag.

zodat ook in situaties waarbij grote belangen spelen je trouw kan blijven aan jezelf

Een sporter of andere toppresteerder kan zichzelf zijn en naar eigen vermogen presteren zonder zich geblokkeerd te voelen, wanneer hij durft te voelen wat hem bezig houdt, daar uitdrukking aan kan geven en daar ook zoveel vertrouwen in heeft ontwikkeld, dat hij ernaar gaat leven.

Klachten waarmee sporters bij de haptotherapeut komen:

  • Zich geblokkeerd voelen en presteren onder het eigen niveau
  • Piekeren of teveel “in zijn hoofd zitten”
  • Faalangst
  • Moeite met omgaan met druk
  • Moeite met omgaan met eigen grenzen in trainingen en wedstrijden
  • Herhaalde overbelasting blessures
  • Aspecifieke verminderde fysieke of psychische belastbaarheid
  • Moeite met omgaan met tegenslag
  • Plezier in de sport verloren.
  • Geen duidelijke en eigen keuzes durven maken
  • Onvoldoende gevoel voor samenwerking met medespelers
  • Onvoldoende gevoel voor omgang met sportmaterialen
  • Moeite met omgaan met media
  • Zichzelf verliezen in grensoverschrijdend gedrag tijdens en buiten de sport

De kracht van haptonomische sportbegeleiding

Haptonomische sportbegeleiding biedt een unieke benadering voor sporters die onder hoge druk moeten presteren. Deze vorm van begeleiding richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de sporter in de breedste zin van het woord. Het bevordert niet alleen mentale vaardigheden maar ook een goed ontwikkeld gevoelsleven, waardoor sporters zich bewuster worden van hun zelfbewustzijn en eigenheid, zelfs in stressvolle situaties.

In Nederland wint haptonomische begeleiding terrein in de topsport, waarbij steeds meer atleten en coaches de waarde ervan erkennen. Bekende voorbeelden uit het verleden zijn onder andere Ruud Gullit, Marco van Basten, Richard Krajicek en Yvonnen van Gennip. Allen zijn zij begeleid door Ted Troost. Het lichaamsgerichte karakter van haptonomie, waarbij het lichaam wordt gezien als een bron van emoties en gevoelens, helpt sporters om een balans te vinden tussen hun sportieve ambities en persoonlijke welzijn. Dit leidt niet alleen tot betere prestaties maar ook tot veerkracht en dieper plezier in de sport.

Zoek een haptotherapeut

De informatie op deze pagina is samengesteld onder redactie van
  • Bob Boot

    Haptotherapeut en auteur
  • Lianne van Deurzen

    Lianne is GZ-haptotherapeut in Tilburg en lid van de beroepsvereniging VVH

Lees over dit onderwerp

  • Ted Troost: Terug naar de eenvoud

    Met het recente overlijden van Ted Troost, in november 2024, verliezen we een visionair en pionier in de haptonomie. Dit artikel, oorspronkelijk gepubliceerd begin 2022, biedt een bijzondere inkijk in zijn werk en zijn inspirerende visie. Ted’s boodschap was helder en krachtig: “Terug naar de eenvoud, naar voelen, naar het hier en nu.” Zijn unieke aanpak liet diepe indrukken achter en transformeerde het leven van velen.

  • In memoriam Ted Troost 1936 – 2024

    Op maandag 25 november 2024 overleed Ted Troost, thuis in Duitsland, in het bijzijn van zijn familie. Het is nog nauwelijks voor te stellen, omdat hij tot deze zomer nog druk was met het behandelen van zijn klanten en het trainen van groepen. Wilt u uw medeleven betuigen of herinneringen delen? Laat een reactie achter in het condoleanceregister van Ted Troost.

     

  • In gesprek met Ted Troost en Eric Elbers

    Met het overlijden van Ted Troost in november 2024 verliezen we een pionier in de haptonomie. Dit heruitgegeven interview uit 2022 vangt zijn essentie: een man die met passie en eenvoud de kunst van voelen en verbinden tot leven bracht. Laat je opnieuw raken door zijn visie en de blijheid van voelen die hij zo onvergetelijk wist over te brengen.