Skip to main content

Rouw en verlies

Verlies en rouw. Elk mens krijgt ermee te maken. Het zorgt voor verdriet, pijn, angst en gemis. We gaan allemaal anders om met rouw en verlies. Het gaat erom dat je een weg vindt die jou past en die jou helpt nare dingen te verwerken en weer verder te kunnen. Wat we vaak zien, is dat mensen zich terugtrekken of afsluiten. Voor ieder mens is het goed om niet alléén door rouw en verlies heen te gaan. Haptotherapie leert je om jouw emoties, verdriet, angst, boosheid, onzekerheid en pijn te herkennen door je in contact te brengen met jezelf en je gevoelens. Als je leert voelen wat er in je lijf gebeurt, dan kun je rouw en verlies beter verwerken. Dan ontstaat ook de mogelijkheid om dit te delen. En dat geeft ruimte voor troost en verbinding.
Haptotherapie bij Rouw en verlies

Als je verbondenheid voelt met anderen dan ontstaat er ruimte om te delen en te helen. Als je je verzet tegen angst en verdriet dan blijven deze emoties in de weg zitten. Als je jouw gevoelens kunt ontrafelen dan kun je ze doorvoelen en een plek geven.

Meestal mogen gevoelens en emoties na verlies er wel even zijn, zowel van jezelf als van de buitenwereld. Rouw kan lang duren. Na de eerste periode moet het gewone leven, denken we, weer terugkeren. Het gevolg is dat we geneigd zijn emoties in te houden, te onderdrukken of te negeren. Ze zijn er echter toch wel, of we dat willen of niet. Terugtrekken helpt niet. Het verdriet, of welke andere emotie dan ook, is net een ballon die boven water wil komen. Herkennen en erkennen zijn dus van belang. Als dat lukt dan kun je je emoties delen en troost vinden.

Gevoelens van rouw en verlies in je lijf

Haptotherapie combineert praten met voelen. Misschien denk je dat gevoelens van rouw en verlies alleen in je hoofd zitten, maar ze zitten ook in je lijf. Met de haptotherapeut praat je over wat je voelt, waarin je vastloopt en het gemis. Het voelen van je lijf staat centraal. Tijdens de sessies en thuis doe je lichaamsgerichte oefeningen.

Doordat de haptotherapeut je op een rustige, respectvolle manier aanraakt voel je wat je wegdrukt en wat er nog zit. Door de bevestigende aanraking ervaar je dat alles er mag zijn en dat je mag voelen wat je voelt. Zo kun je verschillende emoties en gevoelens onderzoeken. Je leert jezelf beter kennen en vertrouwen op wat je voelt, ook in deze periode van rouw. Als je weet wat je in welke situatie voelt en welke gedachten je daarbij hebt, dan kun je ermee aan de slag.

Er ontstaat ruimte om contact te maken met jezelf en vervolgens met anderen. Je kunt je gevoelens van verdriet en angst delen. En door te delen, zul je gaan helen.

Het resultaat

Een haptoherapeut kan jou leren te vertrouwen op wat je voelt, waardoor je beter trouw kunt blijven aan jezelf in verschillende en dus ook in spannende omstandigheden. Je leert weer op jezelf te vertrouwen en angstige gedachten te zien voor wat ze zijn; gedachten en geen feiten.

Een afspraak plannen met een haptotherapeut bij jou in de buurt?

Haptotherapie is een breed toepasbare therapievorm. Of je nu angstig bent of somber, kanker hebt of PTSS, een betere band wilt opbouwen met partner of kind, een haptotherapeut helpt je jezelf ontwikkelen. Je leert om (weer) in contact te komen met gevoelens en emoties. Zo leer je jezelf beter kennen en kun je beslissingen nemen die bij jou en bij de wereld om je heen passen. Je krijgt meer zelfvertrouwen.

Wil jij ook een gezond gevoelsleven? Je kwaliteiten, patronen en grenzen helder krijgen? Maak een afspraak met een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Zoek een haptotherapeut

De informatie op deze pagina is samengesteld onder redactie van
  • Sara Terburg

    Journalist
  • Bob Boot

    Haptotherapeut en auteur
  • Linda Daniels

    Haptotherapeut i.o.

Lees over dit onderwerp