Skip to main content

Meer verbinding en intimiteit met jouw partner

Voel jij je eenzaam in je relatie? Ervaren je een gebrek aan intimiteit? Vind je het lastig om je gevoelens te bespreken met je partner of maakt het jou niet meer uit hoe de ander zich voelt? Binnen een gelukkige relatie kunnen beide partners zich ontwikkelen. Zo’n relatie biedt veiligheid om jezelf te zijn. Soms drijf je van elkaar weg door trauma, rouw, ruzies of botsende karakters. Haptotherapie kan jullie dan weer dicht bij elkaar brengen en zo de relatie verdiepen.
Haptotherapie bij Relatie- en intimiteitsproblemen

Als het thuis niet lekker loopt, heeft dat ook gevolgen buitenshuis. Op je werk of in de omgang met vrienden en familie. Haptotherapie laat zien in welke patronen je partner en jij zitten, waarom jullie vastlopen en wat jullie behoeftes zijn. Samen werken jullie aan het opbouwen van een gelukkige relatie.

Aan de slag met haptotherapie

Haptotherapie is een combinatie van gesprekken en van oefeningen waarin je de signalen van je lichaam leert voelen. Zo ervaar je aan den lijve wat het contact met je doet. Je leert, de vaak onbewuste, patronen herkennen. Door dit samen te ervaren en te bekijken, wordt het tastbaar. Je leert voelen in welke situaties je wel en niet openstaat voor contact. Wat je ervaart in je lijf speelt een grote rol. Want alleen door te denken met het hoofd kunnen jullie relatie- en intimiteitsproblemen niet oplossen.

Het lichaam slaat nare gebeurtenissen op

Ons lichaam reageert veel sneller dan ons brein op wat er om ons heen gebeurt. Het lichaam liegt niet. Als we negeren of ontkennen wat ons lichaam ons vertelt, dan negeren we dingen die belangrijk voor ons zijn. En het lichaam doet nog iets; het slaat nare gebeurtenissen zoals een trauma (mishandeling en misbruik) en onverwerkte rouw op. Vervolgens werken deze vastzittende, nare gevoelens door in jouw dagelijks leven en dus in relaties. Bijvoorbeeld doordat je je niet meer gelukkig, blij of ontspannen voelt. Tijdens haptotherapie leren jullie te kijken naar jullie kwetsbaarheden en om daarin iets voor elkaar te kunnen betekenen.

Wensen en grenzen

Als je goed luistert naar jouw lijf dan is het een waardevolle informatiebron. Het geeft aan wat je ergens van vindt. Het vertelt iets over jouw wensen en grenzen. Samen met een haptotherapeut ontdekken jullie hoe dit werkt. Jullie leren contact maken, met jezelf en elkaar en met wat er om jullie heen gebeurt. Dit geeft inzicht in patronen. Meer in het nu zijn, zorgt voor stevigheid en veiligheid. En dat is nodig om optimaal te kunnen communiceren met jouw partner.

Oefeningen

Jullie gaan aan de slag met oefeningen waardoor jullie patronen zichtbaar en vooral ook voelbaar worden. Bijvoorbeeld door samen op een skippybal te zitten. Neem jij veel ruimte in of geef je jouw partner juist veel ruimte? Ga je je eigen gang of probeer je het juist samen af te stemmen? En welk gevoel krijg je als de ander het tegenovergestelde doet? Andere oefeningen draaien om vertrouwen. Durf jij je achterover te laten vallen erop vertrouwend dat jouw partner je opvangt? Elke oefening geeft inzicht vanuit beleving. Zo werken jullie samen aan een betere relatie met meer intimiteit.

Een keer praten met een haptotherapeut bij jou in de buurt?

Haptotherapie is een breed toepasbare therapievorm. Of je nu angstig bent of somber, kanker hebt of PTSS, een betere band wilt opbouwen met partner of kind … een haptotherapeut helpt je jezelf ontwikkelen. Je leert om (weer) in contact te komen met gevoelens en emoties. Zo leer je jezelf beter kennen en kun je beslissingen gaan nemen die bij jou en bij de wereld om je heen passen. Je krijgt meer zelfvertrouwen.

Wil jij ook met haptotherapie naar een gezond gevoelsleven? Je kwaliteiten, patronen en grenzen helder krijgen? Maak een afspraak met een haptotherapeut in de buurt.

Zoek een haptotherapeut

De informatie op deze pagina is samengesteld onder redactie van
 • Sara Terburg

  Journalist
 • Bob Boot

  Haptotherapeut en auteur
 • Linda Daniels

  Haptotherapeut i.o.

Lees over dit onderwerp

 • Ja ik wil – niet meer

  Thuis gekomen, moe van de werkdag manlief was eerder thuis, maar er is nog geen eten klaar. Het is een rommeltje en je denkt ‘pfff waar moet ik beginnen’. “Hoe kan het nu dat er nog geen eten is, de kinderen moeten op tijd naar bed, want anders… ‘ik moet ook altijd alles doen’….

 • Haptotherapie om je relatie te herstellen?

  Relatietherapie helpt altijd; of het stel blijft samen, of ze gaan uit elkaar. Beide uitkomsten kunnen goed zijn. De vraag is: Hoe breng je de partners vanuit een oorlogsstrijd naar een liefdesstrijd? De uitdaging is daarbij om het stel weer in beweging te brengen.

  Haptotherapie is er ook voor mensen met