Skip to main content

Van onrust en ontevredenheid naar persoonlijke groei

Je voelt je best wel gelukkig. Op je werk gaat het goed en je bent gezond. Toch mis je iets. Misschien wil je meer of betere vriendschappen opbouwen? Jezelf meer laten zien in je werk? Groeien als mens? Of verlang je naar (meer) zingeving? Veel rationeel ingestelde personen willen meer voelen, in het nu zijn, genieten, betekenis geven aan hun leven en diepere relaties aangaan. Haptotherapie helpt je in je persoonlijke groei. Naast het beredeneren en argumenteren, gebruik je ook je vermogen tot voelen. Zo maak je op gevoelsmatig en emotioneel niveau contact met de mensen om je heen.
Haptotherapie bij Persoonlijke groei, voorkomen van onrust, omgaan met stress

Ook als het leven je toelacht en alles soepel loopt, kun je het gevoel hebben iets te missen. Je ervaart onrust, bent steeds bezig met straks en morgen. Het huidige moment gaat daardoor aan je voorbij. Of misschien mis je bepaalde dingen. Ben je alleen maar bezig met jouw baan en met presteren, maar heb je moeite om diepere vriendschappen en intieme relaties aan te gaan? Of je hebt juist het gevoel dat je kunt groeien als professional? Dat je nog niet alles van jezelf kunt laten zien in je werk?

Deze vragen en onzekerheden kunnen je een onrustig of ontevreden gevoel geven, spanning in je hoofd en lijf of een gevoel van onbehagen. Ook dat kan een goede reden zijn om met haptotherapie aan de slag te gaan. Je bent gelukkig nooit te oud om je te ontwikkelen.

Hoe ziet een sessie haptotherapie eruit?

Haptotherapie kijkt naar jou als compleet persoon, dus naar wat er in jouw hoofd gebeurt en wat zich afspeelt in je lijf. Rationeel ingestelde mensen kunnen goed verwoorden wat er in hun brein gebeurt, maar met hun lichaam hebben ze vaak minder contact. Terwijl daarin juist veel sleutels liggen naar persoonlijke ontwikkeling, naar meer contact met anderen en zelfvertrouwen.

Je leert jezelf beter kennen door je gevoel serieus te nemen

Je lichaam geeft feilloos aan hoe jij de wereld ervaart, hoe je omgaat met de mensen om je heen en de dingen waar je mee geconfronteerd wordt. Je lichaam liegt niet. Door daarnaar te luisteren kun je jezelf ontwikkelen. Een haptotherapeut maakt je bewust van je lijf via ervaringsoefeningen en via respectvolle, rustige aanraking. Jullie hebben open gesprekken over alles wat er speelt in je leven. Zo leer je ervaren welke signalen jouw lichaam geeft en dat resulteert in een groter zelfbewustzijn en meer zelfkennis.

Wat dit oplevert?

Als je een denkend hoofd combineert met een voelend lijf dan krijg je meer zelfkennis en zelfvertrouwen. Dan lukt het je misschien wel om op je werk aan te geven dat je andere taken wilt, of een opleiding wilt volgen. En doordat je beter in contact staat met jezelf, kun je je ook beter inleven in anderen. En daardoor verdiepen vriendschappen of lukt het je beter om nieuwe contacten te leggen.

Nieuwsgierig? Maak een afspraak

Haptotherapie is een therapie die bij uiteenlopende hulpvragen verlichting en persoonlijke groei kan bieden. Of je nu angstig bent of somber, kanker hebt of PTSS, of lekkerder in je vel wilt zitten en met meer zelfvertrouwen in het leven wilt staan, een haptotherapeut helpt je jezelf ontwikkelen. Je leert om (weer) in contact te komen met gevoelens en emoties. Je leert jezelf beter kennen en daardoor neem je beslissingen die goed zijn voor jou en die bij je passen.

Wil jij ook een gezond gevoelsleven? Je grenzen, patronen en kwaliteiten, helder krijgen? Maak een afspraak met een haptotherapeut in de buurt.

Zoek een haptotherapeut

De informatie op deze pagina is samengesteld onder redactie van
 • Sara Terburg

  Journalist
 • Bob Boot

  Haptotherapeut en auteur
 • Linda Daniels

  Haptotherapeut i.o.

Lees over dit onderwerp

 • Wat is Haptonomie eigenlijk?

  Lekker in je vel zitten is voor iedereen mogelijk. Door niet in hokjes te denken kan je mensen zien in wie ze zijn en wat ze nodig hebben. Zo blijven mensen niet hangen in hun problemen of ongemak, maar krijgen nieuwe mogelijkheden om te kunnen herstellen. Therapie en persoonlijke ontwikkeling moet vooral niet ingewikkeld zijn, maar aansluiten op wat je nodig hebt.

 • “Het maakt me de huisarts die ik wil zijn”

  Robert van Herwerden is sinds 2001 huisarts. Samen met drie collega’s werkt hij vanuit een gezondheidscentrum in Breda. Robert gebruikt elementen uit de haptonomie in zijn werk en verwijst regelmatig patiënten door naar haptotherapeuten.

  Haptotherapie is er ook voor mensen met