Skip to main content

Ruimte voor leven naast de pijn

Heb jij lichamelijke klachten waarvan de oorzaak niet duidelijk is? Zoals chronische pijn, vermoeidheid of fybromyalgie? Beperkt dit jou in je dagelijks leven? Acceptatie van pijn en ongemak vermindert je klachten en verbetert de kwaliteit van je leven. Een haptotherapeut leert je hoe de klachten minder vat op je krijgen, hoe je de signalen en grenzen van jouw lichaam kunt aanvoelen en op een juiste wijze kunt interpreteren. Zo gaan je klachten naar de achtergrond en ontstaat er weer ruimte voor activiteiten.
Haptotherapie bij Onbegrepen lichamelijke klachten, chronische pijn en fybromyalgie

Emoties en trauma’s (zowel fysieke als psychische) kunnen zich vastzetten in je lichaam. Leef je met chronische pijn dan heb je vaak een verhoogde aandacht voor die pijn. De pijn bepaalt in hoge mate hoe je leeft. Het is altijd aanwezig en je kunt er niet van loskomen. Zo wordt de pijn een obsessie voor je en is er weinig ruimte voor wat het leven je verder nog te bieden heeft.

Haptotherapie kijkt anders naar pijn

Als je pijn hebt, dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Bij chronische pijnklachten lukt dat niet. Dat kan zorgen voor gevoelens van frustratie, angst en nog meer pijn. Haptotherapie kijkt anders naar pijn*. Pijn kan een teken zijn van disbalans tussen denken, voelen en doen. Daarom praten haptotherapeuten niet alleen met je, ze laten je ook voelen. Want emoties zijn voelbaar in je lichaam, mits je ernaar luistert. Je leert je lichaam op een andere manier te zien dan alleen als dat lastige ding met veel pijn of vermoeidheid.

Blijf geen gijzelaar van je ziekte

Haptotherapie kan veel verlichting geven bij onbegrepen lichamelijke klachten, chronische pijn en fybromyalgie. Dat start met acceptatie. Het accepteren van een chronische aandoening lijkt op een rouwproces. Hoe reageerde jij toen je de diagnose kreeg? Was je boos? Ging je in verzet? Of wil je leren hoe je hiermee kan omgaan? Een haptotherapeut kan je helpen om de pijn te aanvaarden. De focus verschuift van “ik kan dit en dat niet meer” naar “ik kan dit en dat wél”. En daar wordt het leven mooier van, meer ontspannen en prettiger. Als je blijft vechten dan ben je een gegijzelde van jouw ziekte.

Leer de grenzen van je lijf kennen

Mensen die langdurig last hebben van pijn of andere onbegrepen klachten kunnen zich er maar moeilijk van losmaken. Dat is heel begrijpelijk, maar je bent meer dan je aandoening. Haptotherapie richt zich op de mogelijkheden die er wel zijn. Op hoe je verzachting en ontspanning in je lichaam kunt krijgen ondanks de chronische klachten. Want, hoe meer ontspanning, hoe beter je kunt functioneren. Met geruststellende, respectvolle aanrakingen brengt de haptotherapeut je op een andere manier in contact met je lichaam. Ook leer je de grenzen van je lijf kennen. Want dat is ook wat pijn is, een grens. Je leert voelen welke emoties en gedachten schuilgaan onder de pijnklachten.

Wetenschappelijk onderzoek

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat haptotherapie bij chronische pijn een positief effect heeft op de afname van pijn (catastrofering), een vermindering van onder andere angstklachten en een toename in lichaamsbewustzijn?

Bron: Klabbers, G. A., & Vingerhoets, A. J. (2021). What is the effect of haptotherapy on patients with chronic pain?. In International Journal of Haptonomy and Haptotherapy (Vol. 9, Issue 1, pp. 1-9).

Wat levert het op?

Iedereen met chronische en onbegrepen lichamelijke klachten zoals pijn en fybromyalgie kan baat hebben bij haptotherapie. Je gaat beter voelen wat je goed doet en wat niet. Grenzen worden helderder, pijn verdwijnt vaker naar de achtergrond en veerkracht neemt toe. Je komt krachtiger in het leven te staan, positiever en met meer zelfvertrouwen. Denken en voelen komen in evenwicht. Je groeit als persoon.

Nieuwsgierig? Maak een afspraak

Haptotherapie is een breed toepasbare therapievorm. Of je nu angstig bent of somber, kanker hebt of PTSS, een betere band wilt opbouwen met je partner of kind; een haptotherapeut helpt je om jezelf te ontwikkelen. Je leert om (weer) in contact te komen met gevoelens en emoties. Zo leer je jezelf beter kennen en neem je beslissingen die bij jou en bij de wereld om je heen passen. Je krijgt meer zelfvertrouwen.

Wil jij ook met haptotherapie naar een gezond gevoelsleven? Je kwaliteiten, patronen en grenzen helder krijgen? Maak een afspraak met een haptotherapeut in de buurt.

Zoek een haptotherapeut

De informatie op deze pagina is samengesteld onder redactie van
  • Bob Boot

    Haptotherapeut en auteur
  • Sara Terburg

    Journalist
  • Linda Daniels

    Haptotherapeut i.o.

Lees over dit onderwerp

  • “Ook haptotherapie kan preventief ingezet worden”

    “Tijdens haptotherapeutische oefeningen merkte ik hoe cognitief en doelgericht ik ingesteld was en wat het voelen me bracht”, vertelt bedrijfsarts Robert van Baarle. “Vanaf dat moment adviseer ik een deel van mijn patiënten om haptotherapie te gaan volgen.” Robert werkt, op locatie, voor zorg- en onderwijsinstellingen en commerciële bedrijven.