Skip to main content

Een beter contact met je kind

Is je kind vaak verdrietig? Vertoont het lastig gedrag? Kan het zich moeilijk concentreren, is het angstig of heeft het regelmatig hoofd- of buikpijn? Een kinderhaptotherapeut kan jullie helpen om weer op een positieve manier contact te maken. Dat geldt ook als er andere zaken spelen zoals pestgedrag, agressie en slaapproblemen of als je kind een diagnose heeft zoals autisme, ADD of ADHD.
Haptotherapie bij Kinderen, ouders en haptotherapie (ADD, ADHD, gedrags- en concentratieproblemen)

Kinderen zijn goede voelers. Ze zijn nog niet zo sterk met woorden als volwassenen, maar kunnen goed aanwijzen waar ze iets voelen en ervaren in hun lijf. Ze plakken hier vaak geen oordeel op zoals veel volwassenen wel doen. De kinderhaptotherapeut onderzoekt spelenderwijs waar je kind last van heeft en waar de spanning in het lijf zit. Je kind vindt zo de rust in het eigen lijf weer terug, herkent de triggers die onrust of spanning veroorzaken en onbewuste en onverwerkte gevoelens komen tevoorschijn.

Weer leren voelen

Met zijn houding laat je kind zien of het boos, bang, verdrietig of blij is. Is je kind bijvoorbeeld vaak boos dan zet de boze houding zich vast in het lichaam. Je kind ervaart hierdoor ook lichamelijke spanning als het niet boos is en snapt niet waarom het zich zo naar voelt. Tijdens kinderhaptotherapie kunnen ook gevoelens van onzekerheid en angst onderzocht worden. Je kind krijgt de ruimte om verdriet te verwerken en leert omgaan met angst en boosheid. Het leert weer voelen hoe het is als het goed gaat; hoe het voelt om blij te zijn.
De therapeut kijkt niet alleen naar je kind maar ook naar het systeem rondom je kind, bijvoorbeeld naar de dynamiek tussen ouders, broertjes en zusjes.

Hoe werkt kinderhaptotherapie?

Aanraken speelt in de haptotherapie een grote rol. Als je kind zich in een veilige omgeving, in jouw nabijheid laat aanraken door de therapeut dan kan dat zorgen voor verbinding. Je kind komt weer in verbinding met zichzelf en kan ervaren dat het zichzelf kan blijven terwijl het verbinding maakt met de ander.

Alle aanrakingen gebeuren in overleg, op een rustige, respectvolle manier. Je kind leert zichzelf open te stellen en weer contact te maken op een positieve wijze. Je kind leert te vertrouwen op wat het in het lichaam voelt en hoe hij of zij dit op een redelijke, constructieve manier kan uiten.

Liefdevolle aanraking belangrijk voor ontwikkeling kinderen

Als baby zijn de meesten van ons liefdevol aangeraakt door onze ouders. Hierdoor zijn we op een veilige manier gehecht. Kinderen die niet goed gehecht zijn, hebben vaker last van lichamelijke klachten en kampen vaker met gedrags- en concentratieproblemen. Een kinderhaptotherapeut kan bijdragen aan het herstellen van een veilige hechting en aan de ontwikkeling van hechting.

Door baby’s en kinderen liefdevol aan te raken, bevestigen we hen op een positieve manier in hun bestaan. We bevestigen dat ze er mogen zijn. Dat gevoel van vertrouwen is belangrijk voor hun verdere ontwikkeling.

Haptotherapie voor kind en ouder

Kinderhaptotherapie geeft inzicht in het samenspel tussen kinderen en hun ouders. Beiden komen meer in contact met hun gevoelens en met hoe ze die ervaren in hun lichaam. Centraal in deze therapie staan contact met jezelf en met de ander. Doelgroep zijn ouders met kinderen tot ongeveer 12 jaar oud die angstig zijn, last hebben van depressieve klachten, onbegrepen pijnklachten of sociale teruggetrokkenheid. Ook kinderen met gedrags- en concentratieproblemen kunnen veel hebben aan haptotherapie.

Wat doen negatieve gevoelens in het lijf?

Negatieve gevoelens kunnen vast gaan zitten in je lijf. Als dat gebeurt dan voel je je rot, dan bots je eerder ergens tegenaan. Zo bots je figuurlijk ook sneller met je kind. In haptotherapie voor kind en ouder maakt de therapeut gebruik van spelvormen en affectief aanraken. Een affectieve aanraking is een aanraking die je laat voelen dat je goed bent zoals je bent. De therapeut stimuleert affectief gedrag tussen jou en je kind met als doel dat het probleemgedrag afneemt. Als jij als ouder je kind weer onvoorwaardelijk kunt accepteren, kun je je kind een veilige basis geven. Jullie krijgen ook oefeningen mee naar huis, doen positieve ervaringen op en leggen een solide basis om samen verder te kunnen, in verbinding met elkaar.

Een keer praten met een haptotherapeut bij jou in de buurt?

Haptotherapie is een breed toepasbare therapievorm. Of je nu angstig bent of somber, kanker hebt of PTSS, een betere band wilt opbouwen met partner of kind … een haptotherapeut helpt je jezelf ontwikkelen. Je leert om (weer) in contact te komen met gevoelens en emoties. Zo leer je jezelf beter kennen en kun je beslissingen gaan nemen die bij jou en bij de wereld om je heen passen. Je krijgt meer zelfvertrouwen.

Wil jij ook met haptotherapie naar een gezond gevoelsleven? Je kwaliteiten, patronen en grenzen helder krijgen? Maak een afspraak met een haptotherapeut in de buurt.

Zoek een haptotherapeut

De informatie op deze pagina is samengesteld onder redactie van
  • Sara Terburg

    Journalist
  • Bob Boot

    Haptotherapeut en auteur
  • Linda Daniels

    Haptotherapeut i.o.

Lees over dit onderwerp