Skip to main content

Veerkrachtig omgaan met de diagnose kanker

“Je hebt kanker.” Dat is een heftige boodschap om te krijgen. De ziekte heeft impact op jou en mensen om je heen. Welke behandeling ga je krijgen? Slaat die aan? Kun je blijven werken? En als er geen behandelopties zijn: hoe gaat je leven er uitzien? De toekomst is onzeker en dat kan je (doods)bang maken. Je brein maakt overuren en daardoor verlies je het contact met je lijf. Dat kan klachten geven zoals pijn, gespannenheid en gevoelens van angst, paniek en somberheid. Haptotherapie helpt je om meer in het moment te zijn, om je emoties en gevoelens te durven ervaren en hoe je daarmee kunt dealen.
Haptotherapie bij Kanker

Het accepteren dat het leven eindig is, is voor velen van ons niet eenvoudig. Maar niemand wil z’n laatste maanden of jaren doorbrengen in grote angst en met onnodige spanning en pijn. De toekomst is onzeker als je kanker of een andere ernstige ziekte hebt. Je denkt continu aan wat er wel en niet zou kunnen gebeuren. Doemscenario’s in je hoofd en kramp in je lichaam. Die kramp zorgt weer voor extra angst en gespannenheid. Angst is een natuurlijke reactie en door er op een adequate manier mee om te gaan, blijft er ruimte voor de mooie dingen van het leven en voor zingeving. Je hoeft niet gegijzeld te worden door angst.

Aan de slag met haptotherapie

Mensen met kanker gaan tijdens haptotherapie aan de slag met een combinatie van gesprekken en oefenen. Jullie praten over hoe je omgaat met gebeurtenissen in je leven. Over hoe angst, stress en spanning zich bij jou manifesteren. De oefeningen geven inzicht in wat er in je lichaam gebeurt. Wat voel je fysiek bij bepaalde emoties? Onbewuste patronen worden zichtbaar gemaakt en je leert ze herkennen. Ook leer je wanneer je wel en niet in staat bent om contact te maken met anderen. Ben je geneigd jezelf af te sluiten of je open te stellen naar en voor de ander?

Het lichaam liegt niet

Je lijf is een bron van informatie. Het reageert sneller dan ons verstand en het liegt niet. Negeer of ontken je wat je lijf je vertelt, dan ga je voorbij aan iets dat belangrijk voor je is. Pas als je emoties en gevoelens toelaat kun je er wat mee, anders blijven ze ‘etteren’.
Het lichaam heeft ook een geheugen. Het slaat vervelende dingen op, zoals angst en trauma. Als jij vanwege een kankerdiagnose erg bang bent, dan roept dat vaak ook oude gevoelens op. Dat kan verwarrend zijn. Haptotherapie maakt je daarvan bewust en leert je welke gevoelens en emoties van nu zijn.

Wat levert het op?

Door contact te maken met je lijf, kun je ernaar gaan luisteren. Het geeft je zicht op jouw wensen en grenzen. Zodat je kunt bepalen wat je in deze periode wel en niet wilt doen. Door emoties toe te laten komt er ook ruimte voor blijdschap, dankbaarheid en voor gevoelens van verbondenheid en liefde. En het helpt je in het nu te zijn zodat je kunt genieten van kleine dingen zonder voortdurend bezig te zijn met de ziekte.

Een keer praten met een haptotherapeut bij jou in de buurt?

Haptotherapie is een breed toepasbare therapievorm. Of je nu angstig bent of somber, kanker hebt of PTSS, een betere band wilt opbouwen met partner of kind, een haptotherapeut helpt je jezelf ontwikkelen. Je leert om (weer) in contact te komen met gevoelens en emoties. Zo leer je jezelf beter kennen en kun je beslissingen nemen die bij jou en bij de wereld om je heen passen. Je krijgt meer zelfvertrouwen en levenslust.

Wil jij ook met haptotherapie naar een gezond gevoelsleven? Je kwaliteiten, patronen en grenzen helder krijgen? Maak dan een afspraak met een haptotherapeut in de buurt.

Vragen en antwoorden met betrekking tot haptotherapie bij kanker

Wat is haptotherapie en hoe kan het helpen bij de behandeling van kanker?

Haptotherapie is een therapeutische benadering die zich richt op de wisselwerking tussen lichamelijke en emotionele ervaringen. Bij kanker kan haptotherapie helpen door het verbeteren van de lichaamsbeleving, het omgaan met pijn en vermoeidheid, en het verlichten van emotionele stress. Het helpt cliënten weer in contact te komen met hun lichaam en gevoelens, wat bijdraagt aan het algehele welzijn en de kwaliteit van leven .

Hoe verloopt een haptotherapiesessie voor iemand met kanker?

Tijdens een haptotherapiesessie werkt de therapeut met zachte aanrakingen en bewegingen om de cliënt te helpen zich bewust te worden van hun lichaam en gevoelens. De sessies kunnen ook gesprekken bevatten om emoties en ervaringen te bespreken. De therapeut begeleidt de cliënt in het voelen van lichamelijke gewaarwordingen en het herkennen van emotionele reacties, wat bijdraagt aan herstel en veerkracht .

Wat zijn de voordelen van haptotherapie in combinatie met reguliere kankerbehandelingen?

Haptotherapie kan reguliere kankerbehandelingen aanvullen door het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaapkwaliteit, en het bevorderen van een betere pijnbeheersing. Het helpt patiënten om zich meer in balans te voelen en kan de effectiviteit van medische behandelingen ondersteunen door het verbeteren van de algehele psychofysieke toestand van de patiënt .

Zijn er wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit van haptotherapie bij kankerpatiënten ondersteunen?

Er is groeiend wetenschappelijk bewijs dat haptotherapie kan bijdragen aan de verbetering van de levenskwaliteit van kankerpatiënten. Onderzoeken tonen aan dat haptotherapie kan helpen bij het verminderen van stress, angst, en pijn, en het verbeteren van de emotionele en fysieke gesteldheid van de patiënt. Hoewel meer grootschalige studies nodig zijn, wijzen de huidige bevindingen op positieve resultaten voor de toepassing van haptotherapie bij kankerpatiënten .

Zoek een haptotherapeut

De informatie op deze pagina is samengesteld onder redactie van
  • Bob Boot

    Haptotherapeut en auteur
  • Sara Terburg

    Journalist
  • Linda Daniels

    Haptotherapeut i.o.

Lees over dit onderwerp