Skip to main content

Haptonomische begeleiding van bedrijven

Hoewel bedrijven en organisaties vaak worden weergegeven met een ‘hark’, die nauwkeurig omschrijft wie waar verantwoordelijk voor is en wie de baas is over wie, is de werkelijkheid natuurlijk heel anders. In het echte leven bestaat een organisatie uit een levend web van mensen, die een gezamenlijk doel dienen en daarvoor met elkaar relaties aangaan. Zij zijn samen weer een onderdeel van nog groter geheel.
Haptotherapie bij Haptonomie in organisaties en bedrijfsleven

Binnen een organisatie is er zowel een natuurlijke als een bedachte ordening. Om grip te kunnen houden op de doelen worden vaak voorschriften en spelregels opgesteld. Waar families hun kennis en wijsheid krijgen overdragen via hun genenpakket moeten organisaties het hebben van een uitgekiende mix van natuurlijk gedrag en bedachte regels. Die regels geven zekerheid, structuur en maken het werken daar voorspelbaar. Maar ze kunnen ook knellen. Mensen gaan dan voelen dat ze in hun vrijheid worden beperkt, dat hun talenten niet meer tot hun recht komen. Als dat voorkomt kan dat flinke gevolgen hebben voor de gezondheid van zowel de organisatie als van de mensen die er werken. Niet voor niets is er op dit moment in de systeemtheorie zoveel aandacht voor organisaties.

Wie zicht heeft op de onzichtbare patronen in organisaties, traumatische gebeurtenissen herkent en erin slaagt verbindingen te revitaliseren draagt bij aan het nieuwe leiderschap, waarnaar we allemaal op zoek zijn. Daar kan een organisatie af en toe wel een beetje hulp bij gebruiken, omdat het betrekkelijk nieuw is en raakt aan de ziel van de organisatie. Een haptonomische aanpak, waar de binnen- en de buitenwereld van mens en bedrijf met elkaar worden verbonden, kan daar beslist aan bijdragen.

Vragen waar een haptonomische aanpak het verschil kan maken zijn:

  • Hoe zorgen we voor een vitaal bedrijf?
  • Besteden we aandacht aan gezonde voeding en voldoende beweging?
  • Hoe gaan we om met verzuim?
  • Hoe zit het met langdurige arbeidsongeschiktheid?
  • Wat kunnen we doen bij re-integratie als de oude baan niet meer past?
  • Welke mogelijkheden zijn er bij conflicten?
  • Wat kunnen we doen voor een mensgerichte cultuur?
  • Hoe gaan we om met opleidingen en trainingen?
  • Waar zitten talenten en hoe kunnen we die verzilveren?
  • Hoe zorgen we voor verbinding waar steeds meer mensen vanuit huis werken?
  • Wat is het antwoord op de steeds verdergaande digitalisering van bedrijven, waardoor oude beroepen verdwijnen en nieuwe zullen ontstaan?

 

Haptonomische begeleiding van bedrijven

Waar in traditionele bedrijven de aandacht vooral uitging naar het standaardiseren van werkprocessen, waardoor mensen al gauw een (personeels-)nummer of FTE worden, groeit de laatste jaren de aandacht voor de menskant van de organisatie. Het valt werkgevers niet mee om ‘goede’ werknemers te vinden en vast te houden. Aandacht voor het welzijn van de mens in de organisatie vraagt om inzicht in de fysieke en mentale mogelijkheden die mensen hebben. Juist als we leren luisteren naar ons lichaam komen we te weten hoe we contact maken, communiceren en samenwerken.

De vergelijking met topsport is snel gemaakt: ook in bedrijven wordt van mensen voortdurend een piekprestatie verwacht. Geïnspireerd door de succesvolle begeleiding van topsporters koos Microsoft in Nederland rond de eeuwwisseling al voor een programma waarin haptonomie principes de basis vormden.

Zoek een haptotherapeut

De informatie op deze pagina is samengesteld onder redactie van
  • Eric Elbers

  • Lianne van Deurzen

    Lianne is GZ-haptotherapeut in Tilburg en lid van de beroepsvereniging VVH

Lees over dit onderwerp

  • Ted Troost: Terug naar de eenvoud

    Met het recente overlijden van Ted Troost, in november 2024, verliezen we een visionair en pionier in de haptonomie. Dit artikel, oorspronkelijk gepubliceerd begin 2022, biedt een bijzondere inkijk in zijn werk en zijn inspirerende visie. Ted’s boodschap was helder en krachtig: “Terug naar de eenvoud, naar voelen, naar het hier en nu.” Zijn unieke aanpak liet diepe indrukken achter en transformeerde het leven van velen.

  • In gesprek met Ted Troost en Eric Elbers

    Met het overlijden van Ted Troost in november 2024 verliezen we een pionier in de haptonomie. Dit heruitgegeven interview uit 2022 vangt zijn essentie: een man die met passie en eenvoud de kunst van voelen en verbinden tot leven bracht. Laat je opnieuw raken door zijn visie en de blijheid van voelen die hij zo onvergetelijk wist over te brengen.

  • In memoriam Ted Troost 1936 – 2024

    Op maandag 25 november 2024 overleed Ted Troost, thuis in Duitsland, in het bijzijn van zijn familie. Het is nog nauwelijks voor te stellen, omdat hij tot deze zomer nog druk was met het behandelen van zijn klanten en het trainen van groepen. Wilt u uw medeleven betuigen of herinneringen delen? Laat een reactie achter in het condoleanceregister van Ted Troost.