Skip to main content

Ontleed de depressie, stap uit de somberheid

Heb je geen zin om je bed uit te komen? Staar je de hele dag voor je uit? Krijg je niets gedaan en geniet je nergens meer van? Mensen die kampen met sombere gevoelens of een depressie zijn volledig naar binnen gekeerd. De buitenwereld zien ze niet meer. Een depressie kun je zien als een verwarrende brij van gevoelens van bijvoorbeeld angst, verdriet en boosheid Pas als je de verschillende onderliggende emoties kunt voelen, kun je ermee aan de slag. Haptotherapie brengt je in contact met jezelf, met je lijf, emoties en gevoelens. Als je contact maakt met jezelf, kun je ook contact maken met anderen en ontstaat ruimte voor positieve gedachten en ervaringen.
Haptotherapie bij Depressie en somberheid

Het woord depressie betekent letterlijk: onderdrukken. Tijdens haptotherapie leer je via lichaamsgerichte oefeningen ervaren welke gedachten en gevoelens je onderdrukt. De verschillende emoties worden helder zodat je ze kunt onderzoeken, verwerken of een plek geven. Als je erg somber of depressief bent dan wil je niets voelen. Daardoor graaf je jezelf steeds dieper in. Terwijl verbinding met anderen juist voedend is. Je voelt dat je erbij hoort. Dat is wat haptotherapie kan brengen; contact met je gevoel, met je lijf en met de verschillende gedachten en emoties die je hebt.

Negatieve ervaringen kunnen zich vastzetten in je lijf

Als je vaak negatief over jezelf en de wereld om je heen denkt dan kunnen de gevoelens die hierbij horen zich vastzetten in je lijf. Die vastgezette pijn, druk of spanning verdwijnt niet meer. Zeker als je erg somber bent dan spelen pijn en spanning heviger op. Negatieve ervaringen kunnen zich vastzetten als negatieve gevoelens over jezelf. Hetzelfde gebeurt bij angstige ervaringen, bijvoorbeeld als je beroofd bent. De acute angst van toen is er nu niet meer, maar als je zo’n nare gebeurtenis niet goed verwerkt dan blijven de gevoelens in je lichaam zitten.

Haptotherapie leert je welke emoties en gevoelens bij het nu horen en welke oud zijn. Het helpt je om alle gevoelens en klachten te ontwarren. Je leert om te gaan met leuke, maar vooral met minder leuke emoties en gevoelens die bij het leven horen. Als je elk element weer los kunt bekijken, niet bang bent om te voelen en oude gevoelens toe kunt laten, dan ontstaat ruimte en komt er een einde aan extreme somberheid of depressiviteit.

Het contact herstellen

Begrijp je wat er in je lijf gebeurt tijdens bepaalde denkpatronen en gevoelens? Dan maak je echt contact met jezelf en kun je andere keuzes maken en anders denken. Sombere gevoelens én gedachten zie je voor wat ze zijn; gevoelens en geen feiten. Je bouwt zelfvertrouwen op en leert dealen met het lief en leed van het leven.

Een eerste afspraak is zo gepland

Haptotherapie biedt verlichting bij uiteenlopende hulpvragen. Het helpt je om jezelf te ontwikkelen. Je maakt contact met je eigen lijf, met je gevoelens en emoties. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en kun je waardevoller contact maken met anderen. Zo ga je betere beslissingen nemen en dingen doen die bij jou passen.

Nieuwsgierig geworden? Maak een afspraak met een haptotherapeut in de buurt.

Zoek een haptotherapeut

De informatie op deze pagina is samengesteld onder redactie van
 • Bob Boot

  Haptotherapeut en auteur
 • Sara Terburg

  Journalist
 • Linda Daniels

  Haptotherapeut i.o.

Lees over dit onderwerp

  Haptotherapie is er ook voor mensen met