Skip to main content

Leer omgaan met angst, stress en paniekgevoelens, spanning en een verstoorde ademhaling (zoals hyperventilatie)

Last van een hoge ademhaling, nek- of rugpijn? Ben je vaak bang? Voel je druk op jouw borst of het samentrekken van spieren op andere plekken in jouw lichaam? Breek je snel uit in zweten of ervaar je regelmatig spanning of een ander vervelend gevoel in je maag of darmen? Grote kans dat je last hebt van paniek, stress, spanning en angsten. Met haptotherapie kun je hier iets aan doen.
Haptotherapie bij Angst, paniek, stress

Angst, paniek, stress en spanning zijn normale reacties op gevaar en dreiging. Het lichaam reageert hierop met de stressrespons. Dit geeft vaak klachten zoals pijn, slaapproblemen, hartkloppingen, spierspanning, alertheid en een onprettige, vaak versnelde en hoge ademhaling of hyperventilatie.

Deze reacties zorgen er bij een reële angst (er is brand in huis) voor dat je in actie komt; je vecht, vlucht of bevriest. Soms treden deze lichamelijke reacties op in situaties die niet bedreigend zijn. Op die momenten komt jouw lichamelijke reactie voort uit gedachten of omstandigheden. Een haptotherapeut helpt uitzoeken wat er precies in je lichaam gebeurt en hoe je daarmee om kunt gaan.

Kom weer in contact met jouw lichaam

Gevoelens van angst en spanning zijn vaak gebaseerd op eerdere ervaringen in je leven. Heb je een pijnlijke, angstige of stressvolle situatie niet goed verwerkt, of heb je vaak negatieve gedachten over jezelf dan kan dit zich vertalen in pijn en ander lichamelijk ongemak. Haptotherapie kan jou leren om hiermee om te gaan.

Als jij begrijpt wat er in jouw lichaam gebeurt tijdens bepaalde gedachten en emoties dan kun je weer contact maken met jouw innerlijke kompas en keuzes maken die voor jou kloppen. Het gevoel van paniek zal plaatsmaken voor een gevoel van ruimte.

Leer angstige gevoelens herkennen

Samen met je haptotherapeut zoek je uit waar jouw angstige of gevoelens van stress vandaan komen. Leg je jezelf bijvoorbeeld druk op? Ervaar je druk uit jouw omgeving? Welke gedachten veroorzaken welke lichamelijke signalen? Je leert voelen wat er in jouw lijf gebeurt en hoe je ermee om kunt gaan.

Hoe helpt haptotherapie bij angst en paniek?

Angstige gedachten en gevoelens zorgen ervoor dat je bepaalde situaties en personen vermijdt. Of dat je de strijd ermee aangaat. Je verbreekt het contact met anderen en raakt het contact met jezelf kwijt. Deze dingen doe je met jouw brein. Je verdwaalt in gedachten en stopt met het voelen van je lichaam en bewegingen, je wensen en behoeftes, je grenzen. Haptotherapie helpt je om dat te doorbreken.

Oefeningen

In een veilige omgeving ga je in gesprek met de therapeut over wat er speelt in je leven en over hoe je omgaat met wat je tegenkomt. Daarnaast ga je aan de slag met oefeningen waarin het voelen van je lichaam een belangrijke rol speelt. De bevestigende aanraking van de therapeut laat je ervaren dat je goed bent zoals je bent en mag voelen wat je voelt. Je leert jezelf beter kennen en vertrouwen op wat je voelt.

Door dit soort oefeningen leer jij jouw lijf beter kennen. Je zult opbouwende spanning en stress daardoor eerder aanvoelen. Je wordt je bewust van je reactie op angst en welke gedachten daaraan voorafgaan. Je leert ook hoe jij zelf invloed kunt uitoefenen op wat er in jouw lichaam gebeurt. Je leert de signalen herkennen en je weer veilig voelen. Hoe meer vertrouwen je krijgt in je lichaam en jezelf, hoe minder je in paniek raakt. Dit komt doordat je meer vertrouwen hebt ontwikkeld, beter weet wie jij bent en een grotere veiligheid ervaart.

Het resultaat

Een haptoherapeut kan jou leren te vertrouwen op wat je voelt, waardoor je beter trouw kunt blijven aan jezelf in verschillende en dus ook in spannende omstandigheden. Je leert weer op jezelf te vertrouwen en angstige gedachten te zien voor wat ze zijn; gedachten en geen feiten.

Zoek een haptotherapeut

De informatie op deze pagina is samengesteld onder redactie van
  • Sara Terburg

    Journalist
  • Bob Boot

    Haptotherapeut en auteur
  • Linda Daniels

    Haptotherapeut i.o.

Lees over dit onderwerp