Skip to main content

Onderzoeken en publicaties over haptotherapie en haptonomie

Wetenschappelijke onderzoek naar haptotherapie en haptonomie

Ontdek wetenschappelijk onderzoek over haptotherapie en haptonomie bij onder andere trauma, chronische pijn, bevallingsangst en kanker. Hier vind je nuttige informatie en studies over hoe deze benaderingen kunnen helpen bij verschillende uitdagingen.

Hoewel haptonomie nog groeiende is in academische erkenning, ondersteunen studies het verband tussen aanraking en emotionele reacties. De praktische ervaringen en klinische observaties van haptotherapeuten dragen ook bij aan het begrip van hoe het lichaam reageert op aanraking en hoe dit impact heeft op emotioneel welzijn.

Wetenschappelijk
Nederland

Haptotherapie vanuit een ethisch perspectief

Oorspronkelijke titel: Haptotherapy from an ethical perspective
Drs. Tamara C.J. van Lanen
Deze wetenschappelijke publicatie onderzoekt haptotherapie vanuit een ethisch perspectief en benadrukt het unieke karakter van deze behandelvorm, die werkt binnen de therapeut-cliëntrelatie. De auteur, Drs. Tamara C.J. van Lanen, analyseert de kernwaarden van haptotherapie, zoals persoonlijke verantwoordelijkheid en maximale beschikbaarheid van de therapeut, en hoe deze in de praktijk worden toegepast. Het artikel bespreekt de uitdagingen van ethisch verantwoord handelen in deze context, met nadruk op dynamische afstemming in plaats van een statische benadering. Door literatuur- en praktijkonderzoek biedt de auteur een bijdrage aan de professionalisering van haptotherapie en pleit zij voor een voortdurende reflectie op haptonomische ethiek door therapeuten en andere zorgprofessionals.

Wetenschappelijk
Turkije

Turkse validiteit en betrouwbaarheid van de Haptotherapeutische Welzijnsschaal (HWS)

Oorspronkelijke titel: Turkish validity and reliability of the Haptotherapeutic Well‑Being Scale
Burcu Küçükkaya , Hafsa Kübra Işık and Gülay Rathfısch
De Turkse validiteit en betrouwbaarheid van de Haptotherapeutische Welzijnsschaal is onderzocht in een studie met 242 vrouwen. Deze schaal, bestaande uit 14 items en vijf subdimensies, blijkt een betrouwbaar instrument om het welzijnsniveau bij haptonomie- en haptotherapietoepassingen te evalueren. Met sterke interne consistentie (Cronbach’s Alpha > 0,90) en significante factoranalyses biedt het waardevolle inzichten voor het ondersteunen van vrouwen tijdens zwangerschap en bevalling.

Wetenschappelijk
Nederland

Analyses of Patient-Reported Outcome Measures after an average of six sessions of Haptotherapy in approximately three months

Oorspronkelijke titel: Analyses of Patient-Reported Outcome Measures after an average of six sessions of Haptotherapy in approximately three months
Klabbers G. A., Vingerhoets A. J. J. M.
Na gemiddeld zes behandelingen haptotherapie in ongeveer drie maanden ervaren patiënten een statistisch significante en klinisch relevante toename in welbevinden en lichaamsbewustzijn en afname van psychische klachten.

Wetenschappelijk
Nederland

Haptotherapie voor kinderen en ouders: een case-based time-series-onderzoek naar boze buien, acceptatie, affectieve ouder-kindinteractie en opvoedingsbelasting

Oorspronkelijke titel: Haptotherapie voor kinderen en ouders: een case-based time-series-onderzoek naar boze buien, acceptatie, affectieve ouder-kindinteractie en opvoedingsbelasting
Pollmann, M., van Rooij, F. & Rodenburg
Deze studie onderzoekt de potentiële effecten van haptotherapie voor een tienjarig meisje en haar ouders.

Wetenschappelijk
Nederland

Haptonomie en veerkracht: een literatuuroverzicht

Oorspronkelijke titel: Haptonomy and resilience: a literature overview
Elbers E., Duyndam J.
Dit artikel richt zich voornamelijk op het begrijpen van de rol van het menselijk lichaam en lichamelijke ervaringen in organisaties, vooral vanuit een haptonomisch perspectief. Daarnaast is het doel om nieuwe inzichten te verkrijgen in organisatorische relaties die de veerkracht positief kunnen beïnvloeden en deze inzichten in de praktijk te brengen. Daarom beschrijft dit artikel onze zoektocht, selectie en bespreking van de recente academische literatuur over veerkracht en haptonomie.

Wetenschappelijk
Nederland

Van overleven naar leven na een beroerte (CVA)

Oorspronkelijke titel: From surviving to living after a stroke
Wibbels-Pancras F.
Dit artikel gebruikt een casus beschrijving om het herstelproces vanuit haptotherapeutisch perspectief uit een te zetten, na een C.V.A. In deze beschrijving wordt tevens zichtbaar hoe psychisch en somatisch herstel met elkaar verweven zijn in het haptotherapeutisch proces. Er worden drie fases van herstel beschreven waarin de patient zich beweegt van overleven naar leven.

Wetenschappelijk
Nederland

Haptotherapie en sportprestaties op hoog niveau

Oorspronkelijke titel: Haptotherapy and high-level sport performance
Boot B., Daalen S. van
Haptotherapie wordt gewaardeerd in de paramedische behandeling en de verzorging van topatleten. Topatleten zullen zich als autonome, zelfbewuste en verantwoordelijke personen moeten ontwikkelen, om op hun best te presteren zonder op te branden op de lange termijn. Deze persoonlijke groei is niet mogelijk zonder emotionele ontwikkeling. Een belangrijk aspect in deze persoonlijke groei is het ontwikkelen van een subtiele gevoelszin en lichaamsbewustzijn. Binnen de haptotherapie worden de atleten geconfronteerd met hun lichaam en wat er in het lichaam aan emoties valt te ontdekken.

Wetenschappelijk
Nederland

Haptotherapie voor patiënten met kanker: ervaringen van haptotherapeuten en redenen voor raadpleging

Oorspronkelijke titel: Haptotherapy for patients with cancer; experience of haptotherapists and reasons for consultation: A survey among haptotherapists
Agnes van Swaay, Kris Vissers, Yvonne Engels, Marieke Groot
Dit onderzoek gaat in op de vraag hoe haptotherapie zinvol is bij iemand met kanker. Veel haptotherapeuten behandelen cliënten met kanker en richten zich daarbij vooral op de interactie tussen lichaam en geest. Deze cliënten ervaren vaak verstoorde lichaamservaringen gecombineerd met emotionele problemen. Voor veel mensen met kanker is haptotherapie behulpzaam.

Wetenschappelijk
Nederland

Mechanismen van haptotherapie: specifieke- en aspecifieke therapiefactoren.

Oorspronkelijke titel: Mechanisms of Haptotherapy: specific and nonspecific therapy factors.
Klabbers, G. A., Boot, B., Dekker, M., & Hagg, W. J.
Naast de inzichtgevende gesprekken, de ervaringsgerichte vaardigheidsoefeningen en de affectieve contactgerichte therapeutische aanraking, kan ook de therapeut-patiënt relatie in de haptotherapie gezien worden als specifieke therapiefactor.

Wetenschappelijk
Nederland

Als gevoelscontact niet vanzelfsprekend is

Oorspronkelijke titel: When touch is not common practice: The haptonomic approach and therapy for higher-functioning children and adults diagnosed with autism spectrum disorder (ASD)
F Nieuwmegen
In de zorg voor mensen met autisme wordt vaak gewerkt met een gestructureerde aanpak. Dit artikel onderzoekt hoe haptonomie kan helpen bij deze groep. Haptonomie richt zich op het voelen en het maken van contact met het lichaam. In plaats van te focussen op het gebrek aan gevoelscontact, gaat dit artikel aan de hand van praktijkvoorbeelden juist in op het verkennen van het verborgen vermogen tot contact. De haptonomische benadering opent de weg naar meer contact tussen mensen met autisme, wat kan bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling.