Skip to main content

Evaluatie van haptotherapie voor patiënten met kanker die chemotherapie krijgen in een dagkliniek

Evaluatian of haptotherapy for patients with cancer treated with chemotherapy at a day clinic

van den Berg, M., Visser, A., Schoolmeesters, A., Edelman, P., & Borne, B. van den. (2006). Evaluation of haptotherapy for patients with cancer treated with chemotherapy at a day clinic. In Patient Education and Counseling (Vol. 60, Issue 3, pp. 336–343). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.pec.2005.10.012
Bronvermelding

Samenvatting

Het doel van dit onderzoek was om een haptotherapeutische behandeling te evalueren en de effecten ervan op het ervaren welzijn van patiënten met kanker die chemotherapie krijgen in dagbehandeling.

Het kan worden geconcludeerd dat haptotherapie positief bijdraagt aan verschillende indicatoren van het ervaren welzijn van patiënten met kanker gedurende de periode dat ze chemotherapie krijgen. Meer rigoureuze experimentele studies zijn nodig op dit gebied, met name wat betreft willekeurige selectie, het aantal deelnemers en de homogeniteit van de steekproef.

Haptotherapie als een vorm van complementaire geneeskunde is een potentieel waardevolle en effectieve interventie om het welzijn van patiënten met kanker die invasieve behandelingen zoals chemotherapie ondergaan, te verbeteren.

Trefwoorden

Disclaimer

De inhoud van deze publicatie is oorspronkelijk niet in de Nederlandse taal opgesteld.  

Soort publicatie

Wetenschappelijk

Gepubliceerd op

01 maart 2006

Taal

Engels

Land

Nederland

Link

Deel dit artikel