Skip to main content

Haptotherapie

Haptotherapie is een toepassing van haptonomie, die je helpt meer contact te maken met wat je voelt.


Deel dit artikel op

Haptotherapie

Haptotherapie is een vorm van therapie, die je helpt meer contact te maken met wat je voelt.

Deze therapie wordt toegepast bij zowel lichamelijke als psychische klachten, waaronder (onbegrepen) lichamelijke klachten, stress en burnout, traumaverwerking of vraagstukken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Deze therapie is geschikt voor kinderen en volwassenen. Daarnaast bestaat er haptonomische zwangerschapsbegeleiding. In deze begeleiding worden jullie voorbereid op de komst van jullie kind. Het helpt jullie om al tijdens de zwangerschap contact te maken met de baby.

Haptonomische begeleiding bij angst rondom zwangerschap en bevalling is effectief en het nut van deze begeleiding is wetenschappelijk aangetoond.

Bekijk de verschillende thema’s en indicaties waarbij haptotherapie kan helpen.

Hoe werkt het?

Aan de hand van jouw hulpvraag plaatsen we jouw gevoel en gevoelens in het juiste perspectief. Dit doen we door middel van gesprekken, oefeningen en aanraken. Zo brengen we denken en voelen in balans.

door te luisteren naar je gevoel en er mee te leren omgaan, kom je vitaler in het leven te staan

Vooral het aanraken is het onderscheidende van haptotherapie. Aanraken is een heel directe vorm van communicatie. Een aanraking maakt zichtbaar en voelbaar wat het lichaam te vertellen heeft, ook wanneer woorden tekortschieten of alles al gezegd is.

Gesprekken

Aanraken

Oefeningen

Haptotherapie geeft je inzicht in wat jou beweegt (emotioneel), hoe jij beweegt (fysiek), en hoe dit een rol speelt in jouw contact met anderen.

Haptotherapie gaat over het begrijpen van de subtiele signalen van je lichaam en emoties. Het is niet alleen praten, maar vooral doen en voelen. Door te ontdekken hoe je lichaam reageert, krijg je waardevolle inzichten over jezelf en hoe je met anderen omgaat. Het is als een gereedschapskist voor het omgaan met stress en het verbeteren van je dagelijkse interacties.

Haptotherapie geeft inzicht in jezelf

De haptotherapeut gaat met jou op zoek naar wat je denkt, wat je voelt, hoe je handelt en wie je bent. Via je eigen lichaam ervaar je wat actueel is in relatie tot jezelf en tot een ander. De ervaringen worden in een sessie benoemd, verduidelijkt en helder voor je gemaakt. Of de therapeut nodigt je uit om zelf je ervaringen te verhelderen en delen. Dit gaat via gesprek en (ervarings)oefeningen. Zo krijg je steeds meer inzicht in jezelf.

Herkennen van je gevoel(ens)

Haptotherapie werkt met jouw gevoel als ingang. In de haptotherapie zoeken we samen op een duidelijke en concrete manier naar het herstellen van de balans tussen hoofd (wat denk en vind ik) en lijf (wat voel en ervaar ik). Haptonomie – de leer ten grondslag aan de haptotherapie – gaat er van uit dat je gevoelens en gedachten zich vertalen naar signalen in je lijf. Met haptotherapie word je je (weer of meer) bewust van deze signalen. Bijvoorbeeld: veranderingen in spierspanning, ademhaling, pijn en (on)rust. In een sessie doe je meteen nieuwe ervaringen op die direct voelbaar zijn. Het gevolg is dat je deze signalen sneller herkent en leert te interpreteren. Zodat je vervolgens je gedrag en handelen kunt baseren op wat je voelt en ervaart.

Omgaan met gevoelens

In de haptotherapeutische begeleiding worden tevens ervaringen aangereikt hoe om te gaan met je gevoel, hoe gevoelens en emoties er te laten zijn in een voor jou goede balans.

Contact en communicatie

Een heel groot deel van onze communicatie gebeurt onbewust en non-verbaal: denk aan uitstraling, ogen, stem, toon en presentie. Onze aanwezigheid heeft invloed op de ander en omgekeerd heeft de aanwezigheid van de ander invloed op ons. Haptonomie maakt je bewust van je lichaam, de signalen die jouw lichaam je geeft in reactie op een situatie of in reactie op een ander persoon. Je kunt dus voelen wat bepaald gedrag of een situatie met jou doet! Je lichaam laat je weten waar we vaak, door alle hectiek van de dag en de vele prikkels die we krijgen op en dag, geen aandacht (meer) voor hebben. Hoe bewuster jij bent van je zelf en hoe meer jij aanwezig bent in je lijf, hoe beter je kunt communiceren en verbinden met anderen.

Haptotherapie helpt bij…

Angst, stress en paniekgevoelens, spanning en een verstoorde ademhaling (zoals hyperventilatie)

Veel spanningen ontstaan door druk die je jezelf oplegt of die je voelt uit je omgeving. Stress en onrust in je lijf die je liever niet voelt. Als er onvoldoende evenwicht is tussen je gevoel en je verstand, kunnen klachten ontstaan van lichamelijke of psychische aard, zoals spierverkrampingen van nek of rug, buikklachten, maagklachten, te hoge bloeddruk, angst, onrust, slaapstoornissen, hyperventilatie of andere nerveuze klachten.

Lees meer over hoe haptotherapie je kan helpen bij angst, paniek en stress.

Burn-out en overspannenheid

Heb je moeite met het uitvoeren van jouw dagelijkse taken of vind je bepaalde klusjes erg spannend? Weinig energie, continu het gevoel te druk te zijn en kun je je slecht concentreren? Ben jij halverwege de week al aan weekend toe?

Dit soort klachten kunnen leiden tot overspannenheid, oftewel burn-out. Te lange periodes met te veel stress overbelasten het brein en het lichaam. Je krijgt klachten als: pijn in je lijf, extreme vermoeidheid, lusteloosheid, verlies aan vitaliteit, een opgejaagd gevoel, een kort lontje.

Lees meer over hoe haptotherapie je helpt om meer bewust te worden van de signalen van je lichaam.

 

Kanker

De ziekte kanker heeft impact op jou en mensen om je heen. Welke behandeling ga je krijgen? Slaat die aan? Kun je blijven werken? En als er geen behandelopties zijn: hoe gaat je leven er uitzien?

De toekomst is onzeker en dat kan je (doods)bang maken. Je brein maakt overuren en daardoor verlies je het contact met je lijf. Dat kan klachten geven zoals pijn, gespannenheid en gevoelens van angst, paniek en somberheid.

Lees meer over hoe haptotherapie je helpt bij kanker om meer in het moment te zijn, om je emoties en gevoelens te durven ervaren en hoe je daarmee kunt dealen.

Kinderen, ouders en haptotherapie (ADD, ADHD, gedrags- en concentratieproblemen)

Is je kind vaak verdrietig? Vertoont het lastig gedrag? Kan het zich moeilijk concentreren, is het angstig of heeft het regelmatig hoofd- of buikpijn? Een kinderhaptotherapeut kan jullie helpen om weer op een positieve manier contact te maken. Dat geldt ook als er andere zaken spelen zoals pestgedrag, agressie en slaapproblemen of als je kind een diagnose heeft zoals autisme, ADD of ADHD.

Lees meer over hoe haptotherapie helpt om beter contact met je kind te krijgen.

Niet lekker in je vel

Als verstand en gevoel niet goed met elkaar samenwerken. Je hebt een te vol hoofd, Voelt je niet lekker in je vel, Je komt moeilijk in beweging. Veel spanningen ontstaan door druk die je jezelf oplegt of die je voelt uit je omgeving. Stress en onrust in je lijf die je liever niet voelt. Door je lijf te (her)ontdekken en daarmee ook de signalen die je lijf afgeeft te voelen, komt er meer ruimte en ontspanning in je lijf.

Onbegrepen lichamelijke klachten, chronische pijn en fybromyalgie

Zoals vermoeidheid, nek-, rug- of schouderklachten, spanningshoofdpijn, hoge bloeddruk of buik- maagpijn, ademhalingsklachten. Mensen die steeds weer tegen dezelfde fysieke klachten aanlopen, zonder dat daar een goede verklaring voor lijkt te zijn, kunnen door middel van haptotherapie ervaren hoe zij met hun lijf omgaan, waardoor deze klachten blijven be- of ontstaan en hoe zij hiermee om kunnen gaan.

Lees meer over hoe haptotherapie je kan helpen bij onbegrepen lichamelijke klachten, chronische pijn en fybromyalgie.

Persoonlijke groei, voorkomen van onrust, omgaan met stress

Je voelt je best wel gelukkig. Op je werk gaat het goed en je bent gezond. Toch mis je iets. Misschien wil je meer of betere vriendschappen opbouwen? Jezelf meer laten zien in je werk? Groeien als mens? Of verlang je naar (meer) zingeving?

Veel rationeel ingestelde personen willen meer voelen, in het nu zijn, genieten, betekenis geven aan hun leven en diepere relaties aangaan.

Lees meer over hoe haptotherapie helpt je in je persoonlijke groei. Naast het beredeneren en argumenteren, gebruik je ook je vermogen tot voelen. Zo maak je op gevoelsmatig en emotioneel niveau contact met de mensen om je heen.

Trauma’s en posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Durf je de straat niet meer op? Kijk je steeds over je schouder om te controleren of je gevolgd wordt? Heb je herbelevingen van een mishandeling, seksueel misbruik of een ongeluk? Heftige mentale of fysieke gebeurtenissen kunnen zich vastzetten in het lichaam. Je lijf komt niet los van de nare gebeurtenis en blijft daardoor in de vecht-, vlucht- of bevriesmodus hangen. Dit zorgt voor angst, spanning en pijn. Je voelt je nergens veilig.

Lees meer over hoe haptotherapie je kan helpen om trauma te verwerken of wanneer je kampt met PTSS.

Zwangerschap en bevalling

De tastzin van het kind ontwikkelt zich al vroeg in de zwangerschap. Jullie kind is dan ook gevoelig voor aanraking en reageert hierop. Wanneer jullie dit regelmatig doen zal het kind jullie handen leren kennen. Daarnaast zorgt deze liefdevolle aanraking ervoor dat de baby zich welkom voelt.

Lees meer over haptotherapie bij zwangerschap en bevalling, zodat je samen met vertrouwen de bevalling ingaat.

Haptotherapie: Begrijp je Lichaam en Gevoelens Beter

Haptotherapie vindt haar oorsprong in de haptonomie, waarbij het verkennen van gevoelens en lichamelijke ervaringen centraal staat. Deze begeleidingsvorm biedt ondersteuning om dieper contact te maken met jezelf door middel van gesprekken, aanraking en ervaringsoefeningen. Door aanraking leer je bewuster omgaan met je lichaamssignalen en emoties, wat je helpt beter te begrijpen hoe je contact legt met anderen en hoe je reageert in verschillende situaties.

Ervaren haptotherapeuten passen diverse benaderingen toe, gericht op jouw unieke behoeften. Aanraking vormt een deel van de behandeling en wordt altijd respectvol toegepast, met jouw comfort als prioriteit. Als aanraking niet prettig voelt, zijn er verschillende andere benaderingen beschikbaar om tot inzicht en verbinding te komen.

Door te luisteren naar je gevoel en er mee te leren omgaan, kom je vitaler in het leven te staan.

Veelgestelde vragen over haptotherapie

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is een vorm van begeleiding die gebaseerd is op haptonomie. Het richt zich op het herstellen of verbeteren van het contact met jezelf, je gevoelens en je lichaam. Door middel van gesprekken, aanraking en ervaringsgerichte oefeningen helpt het om bewuster te worden van je gevoelens en om beter in contact te komen met je innerlijke belevingswereld.

Wanneer haptotherapie?

Haptotherapie kan waardevol zijn in verschillende situaties. Over het algemeen wordt het gebruikt wanneer je het contact met jezelf, anderen of je eigen gevoelens wilt verbeteren. Mensen zoeken vaak hulp bij haptotherapie als ze stress ervaren, moeite hebben met emoties, worstelen met persoonlijke relaties, of wanneer ze fysieke klachten ervaren die mogelijk verband houden met emotionele blokkades. Het is effectief voor individuen die hun zelfbewustzijn willen vergroten of hun emotionele veerkracht willen versterken.

Bijvoorbeeld:

  • Omgaan met stress
  • Het begrijpen en omgaan met emoties zoals angst, verdriet of woede
  • Het ontwikkelen van betere verbindingen (relaties) met anderen, zowel persoonlijk als professioneel
  • Vergroten van zelfkennis en begrip van persoonlijke reacties
  • Behandelen van fysieke klachten waarvan wordt aangenomen dat ze verband houden met emotionele blokkades
  • Ondersteuning bij het vinden van innerlijke kracht en groei
Hoelang duurt een sessie haptotherapie?

De duur van een haptotherapiesessie kan variëren, maar typisch liggen ze tussen de 45 minuten tot een uur. Deze sessies zijn vaak afgestemd op de behoeften van de persoon en kunnen in lengte verschillen op basis van de besproken doelen, de therapeutische benadering en de vooruitgang van de cliënt. Het is gebruikelijk dat de duur van de sessies in overleg met de haptotherapeut wordt bepaald, om zo een effectieve en passende behandeling te garanderen.

Wat kost een behandeling haptotherapie?

De kosten van haptotherapie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring van de therapeut, de duur van de sessie en de locatie. Over het algemeen kan een sessie variëren van 60 tot 100 euro, maar dit kan per praktijk verschillen. Het is altijd verstandig om rechtstreeks contact op te nemen met de haptotherapeut of de praktijk voor specifieke tarieven en mogelijke vergoedingen via verzekeringen of aanvullende zorgpakketten.

Wat is het verschil tussen haptotherapie en haptonomie?

Haptonomie is de leer van het gevoel en betrekt het gevoelsleven bij het opsporen en verhelpen van lichamelijke klachten. Haptotherapie is een therapeutische toepassing van haptonomie, waarbij gesprekken, aanraking en ervaringsoefeningen worden ingezet om je te begeleiden in het herstellen of verbeteren van je contact met jezelf en je gevoelens.

Kort gezegd: haptonomie is de leer, haptotherapie is de praktische toepassing ervan in een therapeutische setting.

Wordt haptotherapie vergoed door mijn zorgverzekering?

De vergoeding voor haptotherapie verschilt per zorgverzekeraar en polis. Sommige verzekeraars bieden een (gedeeltelijke) vergoeding voor haptotherapie vanuit de aanvullende verzekering. Het is verstandig om je polisvoorwaarden na te kijken of contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over vergoedingen voor haptotherapie.

Kijk op hapto.nl/vergoeding voor meer informatie.

Hoe vind ik een goede haptotherapeut?

Het vinden van een goede haptotherapeut begint meestal met onderzoek. Het is waardevol om te zoeken naar een therapeut die gecertificeerd is en ervaring heeft met haptotherapie.

Op hapto.nl/haptotherapeuten/ vind je een compleet overzicht van alle geregistreerde haptotherapeuten. Ze voldoen aan diverse kwaliteitseisen op het gebied van scholing (zoals een HBO/WO vooropleiding), hebben medische en psychosociale basiskennis op HBO-niveau en er is op regelmatige basis nascholing en intervisie/supervisie. De vermelde haptotherapeuten zijn aangesloten bij een beroepsvereniging, die toezicht houdt op de kwaliteit van de haptotherapeut en waar je terecht kan in het geval van een klacht.

Je kunt ook vragen om aanbevelingen van mensen in je netwerk, online zoeken naar recensies en de therapeut interviewen om te beoordelen of er een goede klik is.

Het is essentieel dat je je comfortabel voelt en vertrouwen hebt in de therapeut die je kiest. Neem bij twijfel over het handelen van de haptotherapeut contact op met de beroepsvereniging waar de haptotherapeut bij is aangesloten.

Hoe verloopt een behandeling haptotherapie?

Een behandeling in haptotherapie is vaak een persoonlijke reis die begint met gesprekken waarin je jouw uitdagingen en doelen bespreekt. De therapeut kan oefeningen voorstellen die gericht zijn op lichaamsbewustzijn en contact maken met je gevoelens. Tijdens de sessies kunnen aanraking en ervaringsoefeningen plaatsvinden, zowel in gesprek als op een behandeltafel. De focus ligt op het verkennen, begrijpen en versterken van jouw gevoelsleven en hoe dat zich manifesteert in je dagelijks functioneren. De specifieke aanpak kan variëren afhankelijk van jouw behoeften en de therapeutische benadering van de haptotherapeut.

Hoeveel sessies haptotherapie heb ik nodig?

Het aantal sessies dat je nodig hebt, varieert sterk en is afhankelijk van jouw unieke situatie, doelen en de voortgang die je boekt. Sommige mensen ervaren al verandering na enkele sessies, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om diepgaande resultaten te bereiken. Het hangt ook af van de complexiteit van de uitdagingen waaraan je werkt en hoe je reageert op de therapie. De haptotherapeut zal samen met jou een behandelplan opstellen dat past bij jouw behoeften en doelen, waarin ook wordt besproken hoeveel sessies doorgaans worden aanbevolen voor jouw specifieke situatie.

Hoe ziet een eerste sessie haptotherapie eruit?

Een eerste sessie haptotherapie begint meestal met een kennismakingsgesprek. Hierin bespreek je met de therapeut wat je verwachtingen, doelen en eventuele zorgen zijn. Vaak worden ook praktische zaken als de duur van sessies en kosten besproken. Vervolgens kan de therapeut enkele vragen stellen om meer inzicht te krijgen in je situatie. Daarna kan de feitelijke therapie beginnen, waarbij je mogelijk zowel in gesprek gaat als ervaringsgerichte oefeningen doet. Deze eerste sessie draait voornamelijk om kennismaking en het creëren van een basis voor verdere therapie.

Waarom maakt haptotherapie ook gebruik van aanraking?

In haptotherapie is het aanraken van het lichaam heel belangrijk. Het gaat erom dat je echt voelt hoe je reageert op die aanraking en wat het met je doet. We doen dit omdat je lichaam anders vertelt wat er binnenin je gebeurt dan wanneer je vragen beantwoordt.

Je lichaam praat op zijn eigen manier en liegt nooit. Door aanraking zie je gelijk wat je fijn vindt en wat niet. Hoe ontmoet je iemand en hoe neem je afscheid? Wat vind je makkelijk of juist moeilijk in contact maken? Hoe voel je je als alles veilig is, en hoe reageer je onder druk? De aanraking geeft steun, bevestiging en maakt dingen beter.

Iedereen is anders, daarom passen we de haptotherapie altijd aan jou aan. Er is geen standaard manier van werken. We gebruiken praten, oefeningen en aanraking op de manier die op dat moment het beste voor je is.

Het aanraken is geen doel op zich, maar een manier om je te helpen. We kijken altijd eerst hoe jij het vindt om aangeraakt te worden. Als dat (nog) te dichtbij voelt of niet goed past, zijn er veel andere manieren die we kunnen gebruiken.

Wat is de wetenschappelijke basis voor haptotherapie?

De wetenschappelijke basis van haptotherapie steunt op verschillende disciplines zoals fysiotherapie, psychologie en neurowetenschappen. Hoewel haptonomie nog groeiende is in academische erkenning, ondersteunen studies het verband tussen aanraking en emotionele reacties. Onderzoek naar neurofysiologie toont aan hoe aanraking neurale processen activeert die emoties beïnvloeden. De praktische ervaringen en klinische observaties van haptotherapeuten dragen ook bij aan het begrip van hoe het lichaam reageert op aanraking en hoe dit impact heeft op emotioneel welzijn.

Uit in 2021 gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cliënten erg tevreden zijn over behandelingen door haptotherapeuten. Ze waardeerden de aanraking, de inhoudelijke gesprekken en persoonlijkheid van de therapeut. Daarbij maakte het niet uit voor welke klachten de cliënten kwamen. In 2021 werd ook een onderzoek gepubliceerd over chronische pijn en haptotherapie. Het lijkt er op dat haptotherapie chronische pijn reduceert, maar dit is een eerste studie en die heeft dit nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Eerder is wetenschappelijk bewezen dat haptotherapie een positief effect heeft op bevallingsangst. Haptotherapie helpt bij het verminderen van bevallingsangst met positieve effecten op de gezondheid van de moeder en kind. Daarnaast zorgt dit voor een betere hechting tussen moeder en kind.

Hoewel verdere wetenschappelijke validatie nog nodig is, groeit het onderzoek dat de principes van haptonomie ondersteunt.

Stichting Haptotherapie op de kaart | hapto.nl werkt samen met the International Journal of Haptonomy and Haptotherapie IJHH. Voor een overzicht van (wetenschappelijke) publicaties kan je terecht bij literatuur of kijk je op de website ijhh.org

Herken je dit?

  • Hoe kan ik verder met verdriet?
  • Hoe kan ik verdriet voelen?
  • Ik begrijp mijn partner niet
  • Ik ben onzeker en dat zit me in de weg
  • Ik heb last van angst/paniekaanvallen
  • Ik heb lichamelijke klachten die steeds weer terugkomen
  • Ik mag toch verdrietig zijn?
  • Ik moet zo veel maar het lukt me niet
  • Ik vind het spannend om dingen samen te doen
  • Ik wil beslissingen nemen en keuzes kunnen maken
  • Ik wil leren dat ik ook nare en moeilijke gedachten mag hebben
  • Ik wil leren mijn gevoel en gevoelens te herkennen en te delen met anderen
  • Ik wil leren NEE zeggen
  • Ik wil mijzelf goed genoeg voelen
  • Ik wil mijzelf verbeteren, meer van mijzelf te weten komen
  • Ik wil ook nare en moeilijke gevoelens leren accepteren
  • Mijn hoofd is zo vol
  • Mijn hoofd wil zo veel, maar mijn lijf wil/doet het niet
  • Mijn partner begrijpt me niet
  • Rouwen, hoe doe ik dat?
  • Waarom doe ik dingen vaak alleen?
  • We verliezen elkaar