Skip to main content

Haptotherapie

Haptotherapie is een toepassing van haptonomie, die je helpt meer contact te maken met wat je voelt.


Deel dit artikel op

Haptotherapie

Haptotherapie is een vorm van therapie, die je helpt meer contact te maken met wat je voelt.

Deze therapie wordt toegepast bij zowel lichamelijke als psychische klachten, waaronder (onbegrepen) lichamelijke klachten, stress en burnout, traumaverwerking of vraagstukken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Deze therapie is geschikt voor kinderen en volwassenen. Daarnaast bestaat er haptonomische zwangerschapsbegeleiding. In deze begeleiding worden jullie voorbereid op de komst van jullie kind. Het helpt jullie om al tijdens de zwangerschap contact te maken met de baby.

Haptonomische begeleiding bij angst rondom zwangerschap en bevalling is effectief en het nut van deze begeleiding is wetenschappelijk aangetoond.

Bekijk de indicaties waarbij haptotherapie kan helpen.

Hoe werkt het?

Aan de hand van jouw hulpvraag plaatsen we jouw gevoel en gevoelens in het juiste perspectief. Dit doen we door middel van gesprekken, oefeningen en aanraken. Zo brengen we denken en voelen in balans.

door te luisteren naar je gevoel en er mee te leren omgaan, kom je vitaler in het leven te staan

Vooral het aanraken is het onderscheidende van haptotherapie. Aanraken is een heel directe vorm van communicatie. Een aanraking maakt zichtbaar en voelbaar wat het lichaam te vertellen heeft, ook wanneer woorden tekortschieten of alles al gezegd is.

Haptotherapie geeft je inzicht in wat jou beweegt (emotioneel), hoe jij beweegt (fysiek), en hoe dit een rol speelt in jouw contact met anderen.

Haptotherapie geeft inzicht in jezelf

De haptotherapeut gaat met jou op zoek naar wat je denkt, wat je voelt, hoe je handelt en wie je bent. Via je eigen lichaam ervaar je wat actueel is in relatie tot jezelf en tot een ander. De ervaringen worden in een sessie benoemd, verduidelijkt en helder voor je gemaakt. Of de therapeut nodigt je uit om zelf je ervaringen te verhelderen en delen. Dit gaat via gesprek en (ervarings)oefeningen. Zo krijg je steeds meer inzicht in jezelf.

Herkennen van je gevoel(ens)

Haptotherapie werkt met jouw gevoel als ingang. In de haptotherapie zoeken we samen op een duidelijke en concrete manier naar het herstellen van de balans tussen hoofd (wat denk en vind ik) en lijf (wat voel en ervaar ik). Haptonomie – de leer ten grondslag aan de haptotherapie – gaat er van uit dat je gevoelens en gedachten zich vertalen naar signalen in je lijf. Met haptotherapie word je je (weer of meer) bewust van deze signalen. Bijvoorbeeld: veranderingen in spierspanning, ademhaling, pijn en (on)rust. In een sessie doe je meteen nieuwe ervaringen op die direct voelbaar zijn. Het gevolg is dat je deze signalen sneller herkent en leert te interpreteren. Zodat je vervolgens je gedrag en handelen kunt baseren op wat je voelt en ervaart.

Omgaan met gevoelens

In de haptotherapeutische begeleiding worden tevens ervaringen aangereikt hoe om te gaan met je gevoel, hoe gevoelens en emoties er te laten zijn in een voor jou goede balans.

Contact en communicatie

Een heel groot deel van onze communicatie gebeurt onbewust en non-verbaal: denk aan uitstraling, ogen, stem, toon en presentie. Onze aanwezigheid heeft invloed op de ander en omgekeerd heeft de aanwezigheid van de ander invloed op ons. Haptonomie maakt je bewust van je lichaam, de signalen die jouw lichaam je geeft in reactie op een situatie of in reactie op een ander persoon. Je kunt dus voelen wat bepaald gedrag of een situatie met jou doet! Je lichaam laat je weten waar we vaak, door alle hectiek van de dag en de vele prikkels die we krijgen op en dag, geen aandacht (meer) voor hebben. Hoe bewuster jij bent van je zelf en hoe meer jij aanwezig bent in je lijf, hoe beter je kunt communiceren en verbinden met anderen.

Haptotherapie helpt bij…

(Onbegrepen) lichamelijke klachten

zoals vermoeidheid, nek-, rug- of schouderklachten, spanningshoofdpijn, hoge bloeddruk of buik- maagpijn, ademhalingsklachten. Mensen die steeds weer tegen dezelfde fysieke klachten aanlopen, zonder dat daar een goede verklaring voor lijkt te zijn, kunnen door middel van haptotherapie ervaren hoe zij met hun lijf omgaan, waardoor deze klachten blijven be- of ontstaan en hoe zij hiermee om kunnen gaan.

Angst en paniekaanvallen

Veel spanningen ontstaan door druk die je jezelf oplegt of die je voelt uit je omgeving. Stress en onrust in je lijf die je liever niet voelt. Als er onvoldoende evenwicht is tussen je gevoel en je verstand, kunnen klachten ontstaan van lichamelijke of psychische aard, zoals spierverkrampingen van nek of rug, buikklachten, maagklachten, te hoge bloeddruk, angst, onrust, slaapstoornissen, hyperventilatie of andere nerveuze klachten.

Depressie

Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten. Haptotherapie helpt je contact te maken met je omgeving en weer in je lijf te komen en daar ook de andere gevoelens weer ruimte te geven.

Niet lekker in je vel

Als verstand en gevoel niet goed met elkaar samenwerken. Je hebt een te vol hoofd, Voelt je niet lekker in je vel, Je komt moeilijk in beweging. Veel spanningen ontstaan door druk die je jezelf oplegt of die je voelt uit je omgeving. Stress en onrust in je lijf die je liever niet voelt. Door je lijf te (her)ontdekken en daarmee ook de signalen die je lijf afgeeft te voelen, komt er meer ruimte en ontspanning in je lijf.

Relaties en intimiteit

In nabijheid of bij intimiteit is het van belang om af te stemmen op jezelf en op de ander. Dit is een wederkerig proces. Haptotherapie helpt je te ontdekken af te stemmen af elkaar met respect voor ruimte, authenticiteit en ‘afstand’.

Rouw en verlies

Problemen met verlies in de breedste zin van het woord (dierbare, relatie, gezondheid, werk) heeft aandacht/verwerking nodig. Het doet iets met je welzijn. Rouwen is het verwerken van verlies. He tis belangrijk om de emoties die hierbij horen te her- en erkennen.

Stress of burnout

Mensen die het vertrouwen in eigen kunnen zijn kwijtgeraakt of nooit kende, kunnen leren dat zij een lijf hebben dat signalen afgeeft, hierop te vertrouwen en daarmee op zichzelf. Mensen die vertrouwen op hun lijf blijven dichter bij zichzelf en kunnen beter grenzen stellen, waardoor zij minder vermoeid of opgebrand raken.

Trauma en PTSS

Haptotherapie biedt een vertrouwde, veilige omgeving en een veilig contact. Hierbij leert de cliënt langzaam maar zeker opnieuw contact te maken met zijn of haar innerlijke gevoelens. Daarna pas met de wereld en de mensen om je heen. Je leert dat je je niet langer hoeft te verschuilen achter een muur van afweer.

Zwangerschap

De tastzin van het kind ontwikkelt zich al vroeg in de zwangerschap. Jullie kind is dan ook gevoelig voor aanraking en reageert hierop. Wanneer jullie dit regelmatig doen zal het kind jullie handen leren kennen. Daarnaast zorgt deze liefdevolle aanraking ervoor dat de baby zich welkom voelt.

Door te luisteren naar je gevoel en er mee te leren omgaan, kom je vitaler in het leven te staan.

Herken je dit?

 • Hoe kan ik verder met verdriet?
 • Hoe kan ik verdriet voelen?
 • Ik begrijp mijn partner niet
 • Ik ben onzeker en dat zit me in de weg
 • Ik heb last van angst/paniekaanvallen
 • Ik heb lichamelijke klachten die steeds weer terugkomen
 • Ik mag toch verdrietig zijn?
 • Ik moet zo veel maar het lukt me niet
 • Ik vind het spannend om dingen samen te doen
 • Ik wil beslissingen nemen en keuzes kunnen maken
 • Ik wil leren dat ik ook nare en moeilijke gedachten mag hebben
 • Ik wil leren mijn gevoel en gevoelens te herkennen en te delen met anderen
 • Ik wil leren NEE zeggen
 • Ik wil mijzelf goed genoeg voelen
 • Ik wil mijzelf verbeteren, meer van mijzelf te weten komen
 • Ik wil ook nare en moeilijke gevoelens leren accepteren
 • Mijn hoofd is zo vol
 • Mijn hoofd wil zo veel, maar mijn lijf wil/doet het niet
 • Mijn partner begrijpt me niet
 • Rouwen, hoe doe ik dat?
 • Waarom doe ik dingen vaak alleen?
 • We verliezen elkaar