Blog

(on)verklaarbare lichamelijke klachten

26 aug 2021

Deel dit artikel op

Dit zijn klachten zoals bijvoorbeeld steeds terugkerende of langdurige nekklachten, schouderklachten, rugklachten, hoofdpijn of vermoeidheid.

Geschreven door Wally Dekker

Wally is GZ-Haptotherapeut en aangesloten bij de beroepsvereniging VVH

Geschreven door Wally Dekker

Als een cliënt met zo’n klacht bij een haptotherapeut komt, is deze cliënt veelal eerst al ergens anders geweest. Zoals bijvoorbeeld de huisarts, fysiotherapeut, manueeltherapeut of neuroloog.

Als de klacht blijft bestaan is haptotherapie een waardevolle ingang om mee aan de slag te gaan.

Uiteindelijk is elke lichamelijke klacht een signaal van het lichaam. Het lichaam komt ons iets vertellen en we mogen hier naar gaan luisteren.

Wij hebben veelal geleerd dat een klacht zo snel mogelijk weg moet, deze is immers lastig. Iedereen kiest hier zijn of haar eigen manier voor. Maar als de klacht blijft bestaan, dan wordt het belangrijk dat we gaan voelen wat de klacht ons komt vertellen.

  • Is er de pijn in je nek en blijkt dat je al heel lang je hoofd boven water houdt?
  • Is er de pijn in je schouders en blijkt dat je een last draagt die veel te zwaar is?
  • Is er de pijn in je knie en blijkt dat je je al te lang schrap zet?
  • Is er de pijn in je maag en blijkt dat iets niet te verteren is?

Binnen de haptotherapie is het belangrijk dat de cliënt zelf gaat voelen en ervaren wat uiteindelijk de oorzaak  is van de klacht. Wat heeft het lichaam nodig, wat kan je veranderen bij jezelf, wat zijn je verlangens.

Bij elke cliënt zal dit proces anders verlopen, maar altijd met als doel de verbinding met jezelf en/of je omgeving te herstellen.

Lees meer over wat haptotherapie voor jou kan betekenen, of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Rouwen, hoe doe ik dat?

Hapto.nl is een initiatief van een groot aantal haptotherapeuten met als doel om meer bekendheid te geven aan haptotherapie, het bevorderen van (de bekendheid van) wetenschappelijk onderzoek en het ontwikkelen van workshops en trainingen voor onderwijs, gerelateerde branches en overige geïnteresseerden.

Volg ons op