Skip to main content
Blog

Angst voor bang

Vaak staan we onszelf niet toe angstig te zijn, bang te zijn. Angst is immers een slechte raadgever, als je angst voelt ben je een angsthaas, bang zijn is nergens goed voor. Angstgevoel kan je hele vreemde dingen laten doen. Je kunt helemaal in paniek raken en jezelf kwijtraken. Maar gebeurt dat omdat je bang bent, of komt dat juist door het weg bewegen bij de angst.

  • Geschreven door Suzanne Eikenaar

    Suzanne Eikenaar is haptotherapeut in Teteringen en lid van de NFG

Als ik angst niet mag voelen, betekent dat vaak dat ik het contact met mezelf verlies. Ik mag niet bang zijn, daar moet ik bij weg blijven. Dus blaas ik mezelf een beetje op en beweeg omhoog om bij dat gevoel weg te komen, of ik beweeg gewoon niet meer, blijf vooral stil om het niet te voelen, of ik duik er voor weg. Ik verbreek het contact met mezelf en ga handelen om bij de angst weg te komen.

Als je jezelf niet meer voelt, hoort, ziet, erkent wordt het nog onveiliger. Als je het contact met jezelf verbreekt loop je het risico niet meer goed te weten wie je bent. Je weet dan niet meer zo goed wat je doet. Je raakt jezelf kwijt! En als je geen contact meer hebt met jezelf, waarmee moet je dan contact maken met je omgeving?

Veilig voelen

Om je veilig te voelen is het van belang dat je gezien wordt zoals je bent, dat gebeurt in de verbinding met de ander. Ik ben ik en jij bent jij: dat is oké. We zijn verdraagzaam naar elkaar, de ander mag zichzelf zijn. Verbinding en gezien worden, kunnen zijn wie je bent, geeft gevoel van veiligheid. Het verlies aan verbinding, niet meer oké zijn met jij bent jij en ik ben ik, geeft onrust. Het niet meer kunnen voelen: ik word gezien, ik word gehoord, ik word erkend. Dat gevoel geeft angst.

ik word gezien, ik word gehoord, ik word erkend

Wanneer je nu gewoon bent bij je angst weg te bewegen, neem je de angst er niet bij. Je draagt je angst niet. En dat heeft gevolgen voor je ver-draag-zaamheid. Je komt eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht. Je hebt angst voor het verlies van veiligheid, angst voor het niet gezien worden, angst niet te mogen zijn wie je bent. Als je dan vanuit die angst het contact verbreekt met jezelf en jezelf niet meer ziet, wordt het onveiliger. Als je jezelf niet meer laat zien, word je nog minder zichtbaar, verlies je nog meer verbinding, word je nog angstiger. Daardoor ga je nog verder weg van jezelf bewegen. Je wordt uiteindelijk steeds angstiger voor angst. Maar eigenlijk gaat het niet over de angst zelf maar wat het weg bewegen bij de angst je oplevert.

De vicieuze cirkel

Als je dit kunt gaan zien, kun je iets veranderen. Dat start met onderzoeken hoe jij beweegt bij angst. Angst is niet slecht, angst is een hele goede raadgever. Angst waarschuwt je voor gevaar, maakt dat je op tijd weg duikt, terug trekt, stil gaat staan, rust neemt of juist gaat vechten. Als je er contact mee maakt kun je dat voelen. Soms is de manier waarop je omgaat met angst verstoord geraakt. Door je met jezelf te verbinden, gevoelens dus ook angst toe te staan, kun je er naar gaan kijken, kun je het gaan dragen. Het wordt zichtbaar voor jezelf en je kunt het ook aan de ander gaan laten zien. Zo kun je weer ervaren en voelen dat jij mag zijn wie jij bent. En als jij dat voelt is het makkelijker mij te laten voelen dat ik ik mag zijn en vice versa. Dat levert een hele andere vicieuze cirkel op.

Meer weten? De haptotherapeut

Schiet je regelmatig in de paniek, ben je zo angstig dat je eigenlijk niet meer in beweging kunt komen, merk je dat je niet erg verdraagzaam bent, of ben je gewoon nieuwsgierig hoe jij omgaat met angst? Kijk op de kaart en ga eens langs bij een haptotherapeut.

Gepubliceerd op

5 september 2021

Deel dit artikel

Thema

Lees meer over haptotherapie en haptonomie of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

  • Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

    Gerelateerde artikelen