Skip to main content
Informatief

Workshop Haptonomie: voor wie geraakt is door kanker

Met het krijgen van de diagnose kanker kan je wereld op zijn kop staan. Waar je eerst nog bezig bent met de dagelijkse beslommeringen van familie en werk, met to do-lijstjes en het plannen van leuke dingen, word je plots geconfronteerd met de kwetsbaarheid van je bestaan.

Het vertrouwen dat je in je lichaam stelde krijgt een flinke knauw. De vanzelfsprekende invulling van morgen, volgende week en volgend jaar valt weg. Je begeeft je op een onzeker pad.

Veel tijd om je op deze nieuwe situatie in te stellen krijg je niet. Er zijn onderzoeken, afspraken met artsen en doorgaans worden er zo snel mogelijk een behandelingen gestart. Je lichaam krijgt het flink te stellen, het moet pijn en ongemak ondergaan. Hier horen natuurlijke reacties bij van onzekerheid, schrik en angst. Je zou kunnen zeggen dat angst en onzekerheid een rode draad vormen in het hele proces van ziek-zijn.

Haptonomie is gericht op het verbinden van hoofd, hart en lijf. In een gunstig geval, als alles samenvalt, ben je ontspannen, zijn je bewegingen soepel en goed afgestemd op wat je aan het doen bent. Je hebt een helder hoofd en voelt je thuis in je lichaam. Je ervaart een gevoel van rust, vertrouwen en voelt je verbonden met je omgeving.

Bij angst, schrik, of onzekerheid wordt dit vanzelfsprekende samenvallen van hoofd, hart en lijf verstoord. Je innerlijke ruimte ver-engt met de daarbij behorende fysieke reacties. Het gevoel van verbonden zijn met jezelf en de mensen om je heen kan onder druk komen te staan. Haptotherapie is er op gericht de verbinding met je lichaam en alles wat daarin voelbaar is telkens weer te herstellen en te voeden, wat maakt dat je rustiger en draagkrachtiger de uitdagingen waar je voor staat aan kunt gaan. Tijdens de workshop geven we informatie, wisselen we ervaringen uit en doen we oefeningen die jou kunnen ondersteunen in jouw proces.

De workshop is op 27 juli 2021 van 10.00 tot 12.00 in Inloophuis Haaglanden en wordt gegeven door José Leeflang en Wil van Tol (Haptotherapeuten).

Inloophuis Haaglanden
Mexicosingel 52
2548 HB Den Haag
Tel: 070 3080654

Gepubliceerd op

21 juli 2021

Deel dit artikel

Thema

Lees meer over haptotherapie en haptonomie of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

  • Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?