Skip to main content
Informatief

Wat is Haptonomie eigenlijk?

Lekker in je vel zitten is voor iedereen mogelijk. Door niet in hokjes te denken kan je mensen zien in wie ze zijn en wat ze nodig hebben. Zo blijven mensen niet hangen in hun problemen of ongemak, maar krijgen nieuwe mogelijkheden om te kunnen herstellen. Therapie en persoonlijke ontwikkeling moet vooral niet ingewikkeld zijn, maar aansluiten op wat je nodig hebt.

  • Geschreven door Layla Foks

    Layla Foks is haptotherapeut in Limmen en lid van de beroepsvereniging VVH

Gepubliceerd op

28 november 2021

Deel dit artikel

Dat is de visie van Layla Foks: ‘zo boek je blijvend resultaat en voelt het goed om aandacht voor jezelf te hebben. Lekker in je vel zitten levert niet alleen jezelf, maar ook je omgeving wat op.’

Hoe is het allemaal zo gekomen?

Allereerst even toelichting wie Layla is en waarom ze haar praktijk heeft geopend. Haar werkend leven is zich gaan ontwikkelen door de interesse voor het lichaam en mensen. Om deze reden is ze fysiotherapeut geworden. Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest binnen dit vak kwam zij tot de ontdekking, dat geen enkel mensen, geen enkele klacht, geen enkel herstel hetzelfde is.

Uiteindelijk heeft dit gemaakt dat ze burnout is geraakt. Doordat ze iedereen van hun klacht af wilde helpen, maar onvoldoende tools hiervoor bleek te hebben. Op dit moment in haar leven is ze in contact gekomen met een haptotherapeut en ging er een wereld voor haar wereld open. Nu ging het het niet alleen meer over de lichamelijke klacht, maar over de mens die daar last van heeft en zich beter wil voelen.

De haptonomie heeft haar zo gegrepen dat ze in 2006 is gestart met de opleiding tot haptotherapeut. Dit is een heel verrijkend proces van persoonlijke ontwikkeling geweest dat eigenlijk nog doorgaat. In 2011 is ze uit loondienst gegaan als fysiotherapeut en begonnen met haar eigen praktijk voor haptotherapie.

Lekker in je vel zitten levert niet alleen jezelf, maar ook je omgeving wat op.

Negen jaar heeft ze genoten van de vrijheid als ZPPer op een prachtige gedeelde locatie op de Brouwersgracht in Amsterdam. In die periode heeft zo ook moeder mogen worden van 3 kinderen. Na haar verhuizing naar Uitgeest en inmiddels naar school gaande kinderen is de tijd aangebroken om zelf weer verder te groeien. En toen kwam het pand op de Vuurbeek in Limmen in beeld; hiervoor heeft ze wel eerst de stoute schonen aan moeten trekken: er was namelijk nog niets aanwezig. Maar al snel kon ze het idee een heel eigen ruimte en visie neerzetten niet meer loslaten en is ze dit spannende project en deze droom aangegaan.

Praktijk voor haptonomie

En zo is het gekomen dat er een nieuwe onderneming is gevestigd op de Vuurbaak in Limmen. Hiermee is ook de praktijknaam gewijzigd in praktijk voor Haptonomie i.p.v. Haptotherapie. Dit omdat ze vanuit ervaring heeft geleerd dat in hokjes denken en mensen benaderen beperkt in mogelijkheden. Door alleen Haptotherapie aan te bieden laat ze een hoop kansen liggen als hulpverlener om mensen op de goede weg te helpen.

Haptonomie houdt zich bezig met contact en communicatie, voelen en gevoel

Het richt zich op het ontwikkelen van het menselijk gevoelsleven. Een heel groot deel van onze communicatie gebeurt namelijk onbewust en non-verbaal: denk aan uitstraling, ogen, stem, toon en presentie. Onze aanwezigheid heeft invloed op de ander en omgekeerd heeft de aanwezigheid van de ander invloed op ons. Haptonomie maakt je bewust van je lichaam, de signalen die jouw lichaam je geeft in reactie op een situatie of in reactie op een ander persoon. Je kunt dus voelen wat bepaald gedrag of een situatie met jou doet! Je lichaam laat je weten waar we vaak, door alle hectiek van de dag en de vele prikkels die we krijgen op en dag, geen aandacht (meer) voor hebben. Hoe bewuster jij bent van je zelf en hoe meer jij aanwezig bent in je lijf, hoe beter je kunt communiceren en verbinden met anderen.

Haptonomie is een mensvisie waarin contact voorop staat, contact met ons zelf, met de ander en de wereld om ons heen.

Haptonomie is een mensvisie waarin contact voorop staat, contact met ons zelf, met de ander en de wereld om ons heen. En dat contact hebben we door te voelen lichamelijk en emotioneel. ‘Wil je mensen helpen om lekker in hun vel te zitten is het van allereerst van belang dat je ze iets kunt aanbieden waarmee ze geholpen zijn’. Dat is niet voor iedereen therapie. Om te herstellen en lekker in je vel te zitten is het van belang dat je niet alleen maar doet wat je denkt dat je zou moeten. Dit lukt vaak niet of maar tijdelijk, waardoor je je vaak alleen maar slechter gaat voelen. De sleutel is (weer) echt te gaan voelen.

(On)gelukkige start

Natuurlijk is het spannend een flinke investering te doen, een verbouwing te leiden en de stap te zetten om een goed lopend klantenbestand los te laten en een nieuw klantenbestand op te gaan bouwen. Hiermee kwam het besef bij Layla dat ze er voor gekozen heeft niet alleen meer therapeut te zijn, maar ook te kiezen voor het ondernemerschap. En toen de pech dat de deuren tijdelijk gesloten moesten worden door Corona.

Toen de contactberoepen gelukkig weer groen licht kregen, was dit wel met in acht neming van de huidige maatregelen. De bedrijfsvoering moest direct worden aangepast. Layla heeft zelf als ondernemer ook weer ondervonden dat ondanks de omstandigheden het mogelijk is om de juiste mindset te vinden om lekker in je vel te zitten. Hierdoor is het ondanks een ongelukkige start mogelijk om haar missie in het vizier te blijven houden. ‘Zoveel mogelijk mensen de kans te bieden om lekker in hun vel te zitten’. De coronaperiode heeft gebracht dat ze nog meer ruimte heeft gekregen om te weten waar ze voor staat en hoe dit te bereiken. Waaronder door een geheel nieuwe therapie binnen de haptonomie neer te zetten, Kickbokstherapie. Een heel effectieve methode om inzicht te krijgen in blokkerend/beperkend gedrag, gevoel, gedachten en direct te leren dit te veranderen in ‘gezond’ gedrag, gevoel en gedachten.

Een supertoffe ontwikkeling om met haar onderneming voor te gaan staan en waar weer allerlei mooie ideeën en initiatieven uit voortvloeien, om zo haar missie te kunnen leven: zoveel mogelijk mensen de kans te bieden om lekker in hun vel te zitten.

Lees meer over haptotherapie en haptonomie of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

  • Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?