Skip to main content
Informatief, Voor zorgprofessional

“Ook haptotherapie kan preventief ingezet worden”

“Tijdens haptotherapeutische oefeningen merkte ik hoe cognitief en doelgericht ik ingesteld was en wat het voelen me bracht”, vertelt bedrijfsarts Robert van Baarle. “Vanaf dat moment adviseer ik een deel van mijn patiënten om haptotherapie te gaan volgen.” Robert werkt, op locatie, voor zorg- en onderwijsinstellingen en commerciële bedrijven.

  • Geschreven door Sara Terburg

    Journalist

Gepubliceerd op

31 oktober 2023

Deel dit artikel

Robert maakte kennis met haptotherapie toen hij in loondienst was bij een verzekeraar. “Alle bedrijfsartsen mochten een traject uitproberen bij het interne coachingbureau waarnaar we patiënten konden doorverwijzen voor leefstijladvies.” Sindsdien zet hij zijn gevoel actief in, ook in zijn spreekkamers. “Ik voel de emoties van de persoon die tegenover mij zit, zoals de trillerigheid van iemand die erg zenuwachtig is. Ik benoem wat ik waarneem en daardoor komen we sneller tot de kern.”

Ze mogen van zichzelf niet naar hun lichaam luisteren

Regelmatig ziet hij werknemers die uitvallen met een depressie of burn out. “Ze mogen van zichzelf niet naar hun lichaam luisteren. Ze zetten dit uit, omdat ze denken er anders niet te kunnen zijn voor hun collega, leerling of cliënt en dat kost hen al hun energie. Vaak zijn dit mensen die cognitief sterk zijn. Dit soort mensen geef ik een lijstje met een aantal haptotherapeuten die ik erg bekwaam vind. Mijn patiënten bepalen zelf of ze er iets mee doen en in welk tempo.” Robert benadrukt dat haptotherapie heel concreet is. “Het helpt je bewust te worden van je lichaam en je patronen. En kan je in concrete situaties van bijvoorbeeld zenuwen afhelpen. Haptotherapeuten laten hun cliënten bijvoorbeeld ervaren wat het hen brengt om bewust op een bepaalde manier te gaan zitten. Dat geeft mensen die veel last hebben van zenuwen letterlijk stevigheid zodat ze met meer vertrouwen een gesprek aan kunnen gaan met bijvoorbeeld een leidinggevende.”

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Robert van Baarle, bedrijfsarts: “Soms is een zwangerschap complex doordat de zwangere verplicht onder controle staat in het ziekenhuis, als een eerdere bevalling moeizaam is verlopen of een kindje is overleden voor of tijdens de geboorte. Dit soort gebeurtenissen, de angst die erbij komt kijken, maken het voor aanstaande ouders lastig om te genieten van de zwangerschap. Ik adviseer in dit soort gevallen vaak om haptonomische zwangerschapsbegeleiding uit te proberen. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding helpt om al voor de geboorte met elkaar in contact te zijn en kan er aan bijdragen dat de zwangerschap toch/alsnog positief kan worden ervaren.”

Haptotherapie gaat ook over het bewaken van grenzen

Robert werkt vraaggestuurd. Zijn patiënten bepalen zelf hoe vaak ze langskomen. “Dat kan ook preventief zijn, graag zelfs, want dan kunnen we proberen om uitval en ernstige klachten te voorkomen.” Ook haptotherapie kan preventief ingezet worden. “Deze therapie gaat ook over grenzen, over het herkennen van de signalen van je lichaam, zodat je je bewust wordt van een dreigende overbelasting..”

In zijn beginjaren verwees hij veel patiënten die kampten met overbelastingsklachten door naar een psycholoog. “Een aanzienlijk deel van de mensen kwam weer bij mij terug met de vraag of ze nogmaals naar een psycholoog mochten. Dan vroeg ik hoe het kwam dat iemand zich weer zo overbelast voelde en was het antwoord altijd dat de persoon het overzicht weer kwijt was en het geleerde niet meer toe kon passen. Ze waren weer puur cognitief bezig. Haptotherapie is voor dit soort mensen enorm nuttig; het leert hen naar hun lijf te luisteren. En als jouw medewerkers dat kunnen, is hun gevoel hun kompas en raken ze niet meer overbelast. Ik vind het altijd mooi om te zien hoeveel sterker mensen door haptotherapie worden.”

Ook haptotherapie kan preventief ingezet worden (…) Deze therapie gaat ook over grenzen, over het herkennen van de signalen van je lichaam, zodat je je bewust wordt van een dreigende overbelasting

Robert van Baarle, bedrijfsarts

Ook teams zijn gebaat bij haptotherapie

De combinatie haptotherapie en psychotherapie kan erg nuttig zijn. “Ook psychologen adviseren haptotherapie aan mensen die cognitief erg sterk zijn, maar minder in contact staan met hun gevoel. En ook andersom gebeurt het, dat een haptotherapeut iemand voor een cognitieve benadering adviseert om naar een psycholoog te gaan.

Deze bedrijfsarts adviseert ook teams om met haptotherapie aan de slag te gaan. “Er zijn teams’ waarin het gebruikelijk is om voor elkaar te bepalen dat een medewerker ziek naar huis moet gaan, omdat ‘ze er slecht uitzien’ bijvoorbeeld. Terwijl het juist ook zo kan zijn dat door een positieve groepsdynamiek collega’s binnenboord gehouden worden. Met een groepsinterventie kun je daaraan werken. De technieken kunnen helpen om een positiever en steunende werksfeer te creëren.”

Zoek een haptotherapeut

Lees meer over haptotherapie en haptonomie of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

  • Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?