Skip to main content
Clientverhaal

Kevin (34) verloor zijn vriendin door een ongeluk, hoe haptotherapie hem hielp

Kevin (34) uit Tilburg verloor zijn vriendin door een ongeval. Na het ongeluk, kreeg hij last van posttraumatische stress. Na het volgen van verschillende therapieën, kwam hij in aanraking met haptotherapie. Kevin vertelt zijn verhaal.

  • Geschreven door Lianne van Deurzen

    Lianne is GZ-haptotherapeut in Tilburg en lid van de beroepsvereniging VVH

Na het ongeluk van mijn toenmalige vriendin, waar mijn ptss uit voorgekomen is, had ik veel last van spierspanning, woede aanvallen, schrik reacties en dissociatie. Ik had al veel verschillende therapieën gevolgd maar geen daarvan besteedde aandacht aan de fysieke kant van mijn klachten. Via een begeleider kreeg ik te horen over haptonomie en dat dit misschien wel iets voor mij zou kunnen zijn.

Een intakegesprek en de eerste paar sessies verder merkte ik, dat ik na jaren van spierpijn en alertheid eindelijk weer ontspanning kon voelen. Er kwam ook steeds meer ruimte voor andere zaken dan alleen de dag door zien te komen, hobby’s weer oppakken en leuke dingen ondernemen zonder de enorme alertheid die eerst altijd aanwezig was.

er kwam ook steeds meer ruimte voor andere zaken dan alleen de dag door zien te komen

Kevin (34)

Door de haptotherapie leerde ik hoe uit mijn hoofd te komen en met aandacht te voelen wat ik aan het doen ben. Het gevoel van overleven/ de dag door komen zonder te veel triggers. Wat ik voel aan angsten en alertheid in mijn lijf is beter te begrijpen en ik hoef het allemaal niet meer vol te houden. De haptotherapie hielp mij dingen heel concreet te maken. En mijn spieren voelen niet meer aan als staalkabels.

Werk

Op mijn werk had ik moeite met concentratie en mijn grenzen aangeven. Door haptonomie heb ik geleerd mijn grens aan te voelen en keuzes te maken, het herkennen en luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Tegenwoordig lukt het mijn volle aandacht bij mijn werk te houden en zelfs te genieten van het werk dat ik doe.

Haptotherapeut Lianne vertelt

Traumatische gebeurtenissen https://www.hapto.nl/haptotherapie/kunnen zorgen voor een verstoring van het basisvertrouwen, gevoelens van schaamte, schuld, minderwaardigheid. Vroeg of laat kunnen psychotrauma’s symptomen veroorzaken. Een haptotherapeut kan je begeleiden bij het herstellen van het basisvertrouwen.

Wil je weten wat haptotherapie voor jou kan betekenen voor traumaverwerking of ptss, zoek dan een haptotherapeut bij jou in de buurt op hapto.nl

Tijdens de therapie wordt ervaren dat het lichaam, ook bij nare herinneringen of gevoelens, niet hoeft te reageren vanuit een angstreactie van vechten of vluchten. De stressrespons dooft bij personen met PTSS vaak niet uit. De vicieuze cirkel om zich te isoleren en sociale steun uit de weg te gaan, kan met haptotherapie worden doorbroken.

Gepubliceerd op

30 oktober 2021

Deel dit artikel

Lees meer over haptotherapie en haptonomie of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

  • Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?