Skip to main content
Clientverhaal

Kevin (34) verloor zijn vriendin door een ongeluk, hoe haptotherapie hem hielp

Kevin (34) uit Tilburg verloor zijn vriendin door een ongeval. Na het ongeluk, kreeg hij last van posttraumatische stress. Na het volgen van verschillende therapieën, kwam hij in aanraking met haptotherapie. Kevin vertelt zijn verhaal.

  • Geschreven door Lianne van Deurzen

    Lianne is GZ-haptotherapeut in Tilburg en lid van de beroepsvereniging VVH

Gepubliceerd op

30 oktober 2021

Deel dit artikel

Na het ongeluk van mijn toenmalige vriendin, waar mijn ptss uit voorgekomen is, had ik veel last van spierspanning, woede aanvallen, schrik reacties en dissociatie. Ik had al veel verschillende therapieën gevolgd maar geen daarvan besteedde aandacht aan de fysieke kant van mijn klachten. Via een begeleider kreeg ik te horen over haptonomie en dat dit misschien wel iets voor mij zou kunnen zijn.

Een intakegesprek en de eerste paar sessies verder merkte ik, dat ik na jaren van spierpijn en alertheid eindelijk weer ontspanning kon voelen. Er kwam ook steeds meer ruimte voor andere zaken dan alleen de dag door zien te komen, hobby’s weer oppakken en leuke dingen ondernemen zonder de enorme alertheid die eerst altijd aanwezig was.

er kwam ook steeds meer ruimte voor andere zaken dan alleen de dag door zien te komen

Kevin (34)

Door de haptotherapie leerde ik hoe uit mijn hoofd te komen en met aandacht te voelen wat ik aan het doen ben. Het gevoel van overleven/ de dag door komen zonder te veel triggers. Wat ik voel aan angsten en alertheid in mijn lijf is beter te begrijpen en ik hoef het allemaal niet meer vol te houden. De haptotherapie hielp mij dingen heel concreet te maken. En mijn spieren voelen niet meer aan als staalkabels.

Werk

Op mijn werk had ik moeite met concentratie en mijn grenzen aangeven. Door haptonomie heb ik geleerd mijn grens aan te voelen en keuzes te maken, het herkennen en luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Tegenwoordig lukt het mijn volle aandacht bij mijn werk te houden en zelfs te genieten van het werk dat ik doe.

Haptotherapeut Lianne vertelt

Traumatische gebeurtenissen kunnen zorgen voor een verstoring van het basisvertrouwen, gevoelens van schaamte, schuld, minderwaardigheid. Vroeg of laat kunnen psychotrauma’s symptomen veroorzaken. Een haptotherapeut kan je begeleiden bij het herstellen van het basisvertrouwen.

Wil je weten wat haptotherapie voor jou kan betekenen voor traumaverwerking of ptss, zoek dan een haptotherapeut bij jou in de buurt op hapto.nl

Tijdens de therapie wordt ervaren dat het lichaam, ook bij nare herinneringen of gevoelens, niet hoeft te reageren vanuit een angstreactie van vechten of vluchten. De stressrespons dooft bij personen met PTSS vaak niet uit. De vicieuze cirkel om zich te isoleren en sociale steun uit de weg te gaan, kan met haptotherapie worden doorbroken.

Haptotherapie bij trauma en stress

Haptotherapie biedt een unieke benadering voor het omgaan met angst, stress en paniekgevoelens die vaak gepaard gaan met trauma. Deze therapievorm richt zich op het herstellen van het contact met je eigen lichaam en het leren herkennen van lichamelijke signalen die voortkomen uit emotionele reacties. Vaak manifesteren trauma-gerelateerde emoties zich als fysieke klachten zoals een hoge ademhaling, nek- of rugpijn, hartkloppingen, of spierspanning. Door middel van haptotherapie kun je leren begrijpen wat er in je lichaam gebeurt en hoe je hiermee om kunt gaan, waardoor je stressresponsen effectief kunt reguleren.

In een veilige omgeving werk je samen met een haptotherapeut aan het herkennen en doorvoelen van je emoties. Door middel van lichaamsgerichte oefeningen en gesprekken ontdek je welke gedachten en omstandigheden je angst en spanning veroorzaken. Het gevoel van paniek, dat vaak gepaard gaat met een verstoorde ademhaling en spierspanning, wordt aangepakt door bewustwording en het leren voelen van je lichaam. Deze therapie helpt je om niet alleen de symptomen te bestrijden, maar ook om de onderliggende oorzaken aan te pakken en een betere balans te vinden tussen lichaam en geest.

Het doel van haptotherapie is om je weer in contact te brengen met je innerlijke kompas, waardoor je bewuster keuzes kunt maken die voor jou kloppen. Door te leren luisteren naar je lichaam en te vertrouwen op wat je voelt, ontwikkel je een groter gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen. Dit resulteert in een vermindering van paniek- en stressklachten en een toename van innerlijke rust en ruimte. Haptotherapie biedt een waardevolle weg naar herstel en welzijn, door je te helpen beter om te gaan met de uitdagingen die trauma met zich meebrengt.

Lees meer over haptotherapie en haptonomie of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

  • Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?