Skip to main content
Informatief

Jezelf hervinden na rouw en verlies

Als een dierbare je ontvalt, je ziek wordt, je je baan kwijtraakt of je relatie op de klippen loopt, staat je wereld op z’n kop. Lees hoe haptotherapie je kan helpen je leven weer in balans te krijgen.
  • Geschreven door Weija Steffens

    Weije Steffens is journalist en schrijft voor hapto.nl over uiteenlopende onderwerpen

Geschatte leestijd: 3 minuten

Wanneer iemand je ontvalt, kan dat grote invloed hebben op je leven. Omgaan met verlies op welk vlak dan ook, kan ontzettend lastig zijn. Dat kan komen doordat we vaak niet van jongs af aan hebben geleerd hoe hiermee om te gaan. Terwijl verlies en verdriet nu eenmaal bij het leven horen.

Door het verliezen van de ander, verlies je ook een stuk van je vertrouwde en veilige basis

Frans Hoendervangers

Uit balans

Verdriet heeft alles te maken met liefde. Als je van iets of iemand houdt, voel je verdriet als daar iets mee gebeurt. “Als iets of iemand je ontvalt, dan ben je onthand”, weet Frans Hoendervangers van Haptotherapie Asten, ook uit eigen ervaring. “Door het verliezen van de ander, verlies je ook een stuk van je vertrouwde en veilige basis; je leven is uit balans. Je bent een deel van jezelf kwijt. Als dat je overkomt, kan dat gepaard gaan met hevige emoties van verdriet, boosheid of schaamte, depressieve gevoelens of vage klachten die je misschien niet meteen linkt aan rouw en verlies. En dat is oké. Die gevoelens en emoties mogen er allemaal zijn. Haptotherapie helpt je te ontdekken wie je bent zonder jouw dierbare, relatie, werk of gezondheid. Zodat je (weer) op eigen benen kunt staan en je leven kunt aanpassen aan de nieuwe situatie.”

Frans Hoendervangers

Luisterend oor

Bij jouw haptotherapeut is er tijd en ruimte om stil te staan bij jouw gevoel(ens) in relatie tot je verlies. “Hoe iemand omgaat met verlies, verschilt van mens tot mens. Maar voor iedereen geldt dat het allerbelangrijkste is dat er naar je geluisterd wordt. Een luisterend oor is de eerste stap naar een goede omgang met rouw. Je kunt je verhaal kwijt bij ons. Door te kunnen praten over alles wat je voelt en meemaakt, krijg je de ruimte om jezelf te zijn. Vaak geeft dat al enorm veel rust. Het helpt je je gedachtes en gevoelens te ordenen.”

Leren leven met verlies

En hoe dan verder? Want het verdriet en het gemis gaan niet op een bepaald moment over. Je draagt het de rest van je leven met je mee. Jouw haptotherapeut leert je jezelf opnieuw te ontdekken: wie ben jij zonder die dierbare of die baan? Hoe krijg je je leven weer op de rit? “Wij helpen je het verlies te integreren in je leven, zodat je je weer verbonden kunt voelen met jezelf, je omgeving en ook met de overledene. Goed leren omgaan met verlies, is absoluut mogelijk. We laten je voelen en ervaren hoe het verlies zich vertaalt in je lijf en gedrag. Vanuit deze bewustwording oefenen we samen het (weer) kunnen openen en sluiten voor contact, jezelf te uiten en de ander te ontvangen en je te verbinden met de ander. Het helpt je verder te komen in je leven, zodat je weer geluk en plezier en positieve gevoelens kunt ervaren.”

Gepubliceerd op

19 oktober 2022

Deel dit artikel

Lees meer over haptotherapie en haptonomie of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

  • Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?