Skip to main content
Blog

Ja ik wil – niet meer

Thuis gekomen, moe van de werkdag manlief was eerder thuis, maar er is nog geen eten klaar. Het is een rommeltje en je denkt ‘pfff waar moet ik beginnen’. “Hoe kan het nu dat er nog geen eten is, de kinderen moeten op tijd naar bed, want anders… ‘ik moet ook altijd alles doen’….

  • Geschreven door Lianne van Deurzen

    Lianne is GZ-haptotherapeut in Tilburg en lid van de beroepsvereniging VVH

Gepubliceerd op

21 september 2021

Deel dit artikel

Manlief komt naar je toe en zegt vrolijk ‘hoe was je dag?”. Je hebt geen zin te antwoorden en loopt snel naar de koelkast om het eten voor te bereiden. Je ontwijkt hem eigenlijk een beetje, en hebt de focus volledig op het eten. Als het hele avondritueel achter de rug is plof je op de bank. Ieder op eigen plek, TV aan, tablet op schoot.

Eigenlijk heb je behoefte aan even samen maar op één of andere manier vind je elkaar al een tijd niet. Of er ontstaan discussies en je voelt je niet begrepen en gezien. En als manlief dan toenadering zoekt, denk je ‘nee nu ff niet’.

De invloed van jouw beleving in het contact met je partner

In het contact met anderen speelt de non-verbale communicatie een hele grote rol. Hoe je kijkt, zit, beweegt, praat, aanvoelt wordt (onbewust) beïnvloed door jouw gevoelens en emoties.

En wel te weten jouw eigen gevoelens die maken dat je op een bepaalde manier reageert. Je partner reageert weer op jouw non-verbale communicatie. Enzovoort…

Soms resulteert jouw gedrag of reactie helemaal niet in wat je graag zou willen. Je voelt je niet begrepen, krijgt ruzie, of trekt je terug, gaat nog harder je best doen zodat de ander je wellicht wel hoort of aan je verzoek voldoet. Zo zijn er veel patronen waarin jij met je partner terecht kan komen.

eigenlijk heb je behoefte aan even samen maar op één of andere manier vind je elkaar al een tijd niet

Haptonomie

Haptonomie gaat over gebruik van de tast ( jouw voelend vermogen)

Het contact met je eigen lijf en met de omgeving.

Contact met je partner, kind, of anderen gaat dus ook over voelen.

We praten heel wat af, maar wat maakt nou dat het wel of niet aankomt? Dat je je begrepen of juist aangevallen voelt.

Er gebeurt heel veel in de non-verbale communicatie tussen jou en de ander. Deze non-verbale communicatie en gevoelens zijn bepalend voor je gedrag. Door een goed gesprek gevolgd door een ervaringsoefening wordt concreet wat er gebeurt. Het geeft ruimte en lucht, tuurlijk ook tranen maar ook vaak humor om hiermee aan de slag te gaan.

Ga maar eens met de ruggen tegen elkaar aan staan en geef eens terug aan de ander wat jij voelt? Voel je de ander? Wat ervaar jij van de ander? Voel je druk? Hoe is jouw reactie? Duw je? Durf je een beetje te leunen? Hoe sta jij op je eigen benen? Heb je het idee dat je de ander moet tegenhouden?

Er gebeurt heel veel in een kort moment. Eerst brengen we de feiten in beeld deze oefening bijvoorbeeld te voelen wat je eigen gedrag is. Wat je ervaart, wat je reactie is. Dus nog geen interpretatie, want daar ontstaan de verschillen in beleving- de discussies.

De interactie dynamiek wordt in het hier-en-nu ervaren. Patronen zichtbaar, herkenbaar.

Haptotherapeutische relatiebegeleiding (ik spreek liever over relatiebegeleiding in plaats van relatietherapie) of gaat vooral in op wat er op gevoelsniveau gebeurt. In gesprek maar zeker ook met oefeningen zonder te spreken. Deze oefeningen laten jullie vaak heel duidelijk en snel voelen wat er ‘onder water’ speelt en hoe jullie interactie verloopt.

Leren voelen

Een veel gehoorde kreet in de ruimte na het doen van een ervaringsoefening is dan ook ‘ooo jaaa zo gaat het vaak’ en ‘ heel herkenbaar’ en ‘ maar dit gevoel heb je me nooit verteld of laten merken’.

Veel voorkomende aanleidingen zijn bijvoorbeeld:

  • Ik moet altijd als eerste intiatief nemen, wil heel graag dat hij ook meer doet
  • We vinden elkaar niet meer
  • We zorgen voor de kinderen maar het gevoel tussen ons is niet meer zo aanwezig
  • Mijn partner heeft zoveel stress en ik moet altijd alles alleen doen, dat wil ik niet meer
  • Nu we zijn gaan samenwonen en het zo druk is met werk en dingen en krijgen we steeds meer ruzie
  • De intimiteit en seksualiteit is niet meer
  • We konden altijd goed praten maar mijn partner zit met psychologische problemen en zit in de knoop met zichzelf
  • Ik ben, volgens mijn partner, te bepalend in onze relatie

Wil jij ontdekken wat de invloed is van jouw eigen beleving in het contact met je partner? Een haptotherapeut helpt je graag op weg. Vind een haptotherapeut op de kaart.

Lees meer over haptotherapie en haptonomie of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

  • Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?