Skip to main content
Informatief

In gesprek met Ted Troost en Eric Elbers

Met het overlijden van Ted Troost in november 2024 verliezen we een pionier in de haptonomie. Dit heruitgegeven interview uit 2022 vangt zijn essentie: een man die met passie en eenvoud de kunst van voelen en verbinden tot leven bracht. Laat je opnieuw raken door zijn visie en de blijheid van voelen die hij zo onvergetelijk wist over te brengen.

  • Geschreven door Debby van Schuppen

    Debby is Haptotherapeut en aangesloten bij de beroepsvereniging NFG
  • Floortje Schut

  • Harrie van Nie

Gepubliceerd op

27 november 2024

Deel dit artikel

Vier redactieleden van Haptonomisch Contact volgden in het najaar van 2021 de Masterclass van Ted Troost en Eric Elbers. Ted (85 jaar) heeft besloten nog 4 jaar door te werken. Hem voor het eerst aan de bank zien werken, maakt indruk. En dus besloten we met Ted en Eric in gesprek te gaan. Over het begin, zijn passie voor het vak en de aanpak van de Masterclass. We togen naar Houten met drie redactieleden, maar hadden best met de hele redactie aan tafel willen schuiven.

Wij kennen Ted alleen van verhalen, zijn boek Het lichaam liegt nooit en hetgeen we gedurende de drie dagen hebben meegemaakt tijdens de Masterclass. Ted ontmoeten voelt als ‘echte’ ontmoeting, een welgemeende hand of later, een omhelzing. We zijn onder de indruk van Ted zijn aanwezigheid, zijn rust en het vriendelijke gezicht waarin z’n ogen fonkelen als hij vertelt over zijn eigen geschiedenis en over de haptonomie van nu. Harry Trapt af: ‘Om het simpel te houden, hebben we maar twee vragen voor dit gesprek: “Hoe kijk jij terug op de ontwikkeling van de haptonomie en haptotherapie tot vandaag de dag?” en “Wie is Ted Troost?”‘ Dat met deze vragen de jarenlange samenwerking van Ted en Eric te sprake zal komen, is bijna vanzelfsprekend. De twee kunnen lezen en schrijven met elkaar. Dat blijkt tijdens het gesprek.

Ted stond aan de wieg van de ontwikkeling van de haptonomie in Nederland. Frans Veldman gaf lezingen en het was bij een van deze lezingen dat Ted hem ontmoette.

‘Op een dag, vermoedelijk in 1966, wees iemand met op een lezing van Frans Veldman. Voor mij toen nog een totaal onbekende man. Daar moet je bij zijn! Ik zat eerst boven en toet ik die man zag, was ik zo geïntigreerd, dat ik naar beneden ben gegaan en vooraan bij het podium ben gaan zitten.

Toen de zaal niet rustig wilde worden, zei Frans: “Ik respecteer dat u geen interesse heeft in mij. Ik hoop dat u respecteert dat ik nu wegga.” Hij liet de hele zaal zitten. Ik ben achter hem aan gelopen en vroeg of hij cursussen gaf. “Nee”, zei Frans. “Als u cursus gaat geven, dan meld ik mij bij deze aan.” “Dat is goed”, zei hij, “wat is je naam?” “Troost.” “Oké.”

Na twee jaar ben ik maar eens gaan bellen, ik weet het nog goed, het was op een vrijdag. Ik kreeg een dame aan de lijn en vertelde dat ik Frans Veldman had ontmoet in Rotterdam en dat ik op cursus wilde komen. “De cursus start maandag”, zei de vrouw, “maar u staat niet op de lijst.” Pas toen Veldman na lang aandringen aan de lijn kwam, zei hij: “Oh ja, dat is waar, Rotterdam twee jaar geleden. Ik zie je maandag.” En zo begon het voor mij.’

Waartoe werden de mensen toen opgeleid?

‘Tja, het heette toen al wel haptonomie. We hadden heel grote groepen. Later werden die cursussen in Overasselt gegeven. Uiteindelijk is daar de opleiding in Doorn uit ontstaan.’

Hoe was je contact met Frans?

‘In het begin vond hij mij maar een vreemde Rotterdammer, maar op den duur is hij van mij gaan houden, op zijn manier dan hè. Ik had een apart plekje en was enorm gepassioneerd door hetgeen hij deed. Er ontstond een aansluiting tussen mij en Frans. We reisden samen stad en land af voor lezingen. Tijdens de lessen ging hij vaak zelf op de tafel liggen, met een glas wijn, voor de groep. Tijdens de cursussen moest iedereen hem aanraken, als een soort toets. Met Anne-Jan van Minnen heb ik de eerste cursussen in Rotterdam opgezet. Frans had toen de opleiding aan mij verkocht. Zelf was hij naar Frankrijk vertrokken. Frans was erg zuinig op zijn gedachtengoed en zichzelf en schermde zijn territorium af. Ik was niet welkom. Dit was voor mij een pijnlijke breuk maar het heeft me er niet van kunnen weerhouden van hem te blijven houden.’

Hij deugt wel

Ted en Eric ontmoetten elkaar 20 jaar geleden. Eric had net z’n ‘stropdassen-baan’ als consultant bij Camgemini opgezegd, als Microsoft contact met hem opneemt. Ze vragen Eric of hij met een aantal managers de Zwitserse bergen in wil om de samenwerking in de groep te verbeteren. Hij moet dan wel samenwerken met een haptonoom. De reis zou een week later al plaatsvinden, dus hij moest op korte termijn kennismaken met Ted Troost, de haptonoom in kwestie. Hij had nog nooit van haptonomie gehoord, laat staan van Ted Troost. Eric vertelt: ‘Ik klop aan bij Ted met m’n CV onder m’n arm en word binnengelaten. “Kleed je maar uit”, zegt Ted “en leg je kleren maar op die stoel.” Ik ben totaal overrompeld en leg m’n jasje en dasje op de stoel bovenop m’n CV. Na een paar minuten is het klaar op de bank. Ted zegt terloops tegen een collega: “Hij weet niet veel, maar hij deugt wel.”

Daar begon onze samenwerking. Na 7 jaar ben ik gestart met de basisopleiding haptonomie in Doorn. Ik had de praktijk al van Ted geleerd en was benieuwd naar de theorie. Tot dan toe had ik alleen Ted als haptonomoom meegemaakt. Ik vond het geweldig om te ervaren dat zo veel mensen zich bezighielden moet voelen.’

Op de vraag hoe we hun relatie zouden kunnen benoemen is het even stil. Dan antwoordt Ted: ‘Tja, wat zijn we van elkaar? Het is houden van, dat weet ik zeker, maar hoe je dat dan noemt? Het is zo veel meer dan samenwerken. Toen wij elkaar tegenkwamen hebben we een soort verbinding ervaren en die koesteren we tot nu toe. Ted kijkt Eric liefdevol aan. Ik zie je nog binnenkomen met je pakkie aan. Die momenten koester ik. We hebben gekozen voor wat we nu doen.

Ik word er aan mijn haren bijgetrokken en ik trek aan zijn haar. Op die manier zoals ik in het begin heb gedaan met Frans. Als ik aan Frans denk, voel ik mezelf wel bevoorrecht. In de ontwikkeling die ik meegemaakt heb. Want ik hield van die man. Ik werd wel elke keer op mijn hoofd geslagen maar daar heb ik veel van geleerd.’

 

Ik voelde me bevoorrecht dat ik Frans heb mogen ontmoeten, ook al werd ik vaak op m’n hoofd geslagen. Ik ben hem eeuwig dankbaar.

Ted Troost

Iedereen, juist ook buiten de haptonomie, kent jouw naam. Hoe is dat zo gekomen? Door de sport?

‘Ja, ik ben me in de tachtiger jaren onder meer gaan richten op topsporters. Ik behandelde keep Hans van Breukelen (‘het polletje’), schaatsers Yvonne van Gennip (drie gouden Olympische medailles) en Hein Vergeer (twee keer wereldkampioen schaatsen). Maar ook voetballers als Johan Cruijff, Ruud Gullit en later tennisser Richard Krajicek, die uiteindelijk in 1996 Wimbledon won, kwamen in mijn praktijk. Ik kwam daardoor ineens veel in het nieuws en verwierf zowel bekendheid als kritiek. Ik heb me toen laten verleiden om een boek te schrijven dat in 1988 verscheen. Het eerste boek waarin in begrijpelijke taal haptonomie werd beschreven.’

Masterclass

Wat maakt dat deelnemers zo enthousiast zijn, en dat al jarenlang?

Ted benoemt de kracht van het hier en nu; ‘Je moet aan staan’, zegt hij. ‘Ik zet mezelf iedere ochtend ‘aan’, en dan ga ik. Het gaat om leven in het moment en de kracht van de eenvoud. Zo hebben Eric en ik de masterclass ingericht. We hebben geen programma, de uitdaging zit in het moment, het voelen en dat wat zich
aandient. Hoe dat uitpakt is elke keer weer anders en steeds weer verrassend.’ Eric vult aan: ‘Als je naar een rijschool gaat, leert de leraar je om te rijden. Waar wij voor gekozen hebben, is het vervolg daarop; de eerste keer dat je rijdt zonder instructeur. Wat wij willen overbrengen, is mensen de lol van het rijden geven. In de
opleiding leer je de basics en de theorie. We proberen er iets op te plakken. Want als je weinig rijervaring hebt of je hebt weinig zelfvertrouwen, dan blijf je doen wat je geleerd is. Wij zeggen: je hebt de pedalen niet nodig; je kunt zelf rijden.’

Is dat ook de uitdaging?

Eric: Ja, de uitdaging zit ‘m in het voelen in het hier en nu, het samen zijn en vooral dat wij het met z’n tweeén samen doen. Geen vaste rituelen, wel een rolverdeling. Ik bewaak het proces, de structuur, terwijl Ted zich richt op wat zich aandient in de dynamiek van de groep. Het ingaan op wat zich aandient is de uitdaging: wat kunnen we en hoe ver kunnen we gaan, wat is de belastbaarheid van de mensen in de groep?’

Laten jullie ook casussen liggen in de masterclass?

Ted: Je moet zin produceren. Dat gebeurt ter plekke. Ik ben wel eens in de war hoor. Dan denk ik: Hoe heb ik dat nou weer gezegd? En dan heb ik geluk dat ik het altijd kan veranderen in wat ik voel. Dan hoef ik het niet meer te verwoorden, dan kan ik het voorvoelen. Dan kan ik het aanraken. En ja…’

Eric vult aan: ‘Bijna iedere koffiepauze doen we een check. Kunnen we dit maken, is het fris? De hoofdregel is: als je ergens aan begint, maak je het af. Soms is het hogere-school-therapie. Maar als je het uit elkaar haalt, moet je het ook weer in elkaar zetten.’

Wat bedoel je met ga niet behandelen?

Harry: ‘Op enig moment tijdens de masterclass zei je: “Ga in godsnaam niet behandelen. Geef geen therapie!”, dat vond ik zo grappig.’ Ted lacht: Je moet geen therapie willen geven, daar gaat het niet om. Het gaat om voelen, beleven. Ga eerst maar eens voelen!’

Eric vult aan: ‘Wat we bedoelen is dat je in de eerste plaats als voelend wezen bestaat. Vanuit dat voelen dienen zich gevoelens aan. Tegenwoordig slaan mensen het voelen over en richten zich op de gevoelens. Dat is zonde, juist omdat voelen de deur weer opent naar een licht en vrij bestaan. Therapie is onderdeel van
de haptonomie. Haptonomie is veel meer dan therapie. Je kunt een kind op schoot trekken, het een kus geven en zeggen ga maar weer spelen. Dat is geen therapie. Maar wel haptonomie. Dus vandaar het “ga niet behandelen”. Datzelfde geldt als Ted zegt: “Stop met denken.” Dat kan natuurlijk nooit, maar wat hij bedoelt, is dat je vooral ook blijft voelen.’ Ted: ‘En we proberen duidelijk te maken dat het ook leuk mag zijn, dat je soms ook een beetje mag plagen, uitdagen.

Ik floep er wel eens iets uit en dan kijk ik naar Eric, een soort van m’n geweten. Eric grijpt dan wel in, daar vertrouw ik op en zo krijg ik m’n speelveld. We vertrouwen elkaar volledig.’

Je hebt vaak weinig tekst of uitleg als je aanraakt of als je iemand een vraag stelt of een opmerking maakt. Zou je kunnen zeggen dat je intuitief werkt?

Ted: ‘Er is iets waarom je iets doet en dat komt ergens vandaan.’ Harry: ‘Is dat intuitie, is dat heldervoelend zijn? Dat is geen systeem, geen methodiek.’ Ted: Ja dat is ook zo’. Eric: ‘Ik vind intuitie een schitterend woord. Het is een combinatie van alles wat je voelt én het vermogen om het in het moment in te zetten. Dat is echt iets anders dan impulsief of instinctief.’

Hoe lang doen jullie nu de Masterclass samen?

Eric: ‘Sinds 2014, zo’n 7 jaar dus. Daarvoor gaven we trainingen bij bedrijven. Om de link te leggen naar haptotherapeuten hebben we de Masterclass opgezet. Ted: ‘Wij hopen dat wat wij doen, verstaan wordt. Niet meer dan dat. Zo dragen we een steentje bij aan de ontwikkeling van haptotherapeuten. Met respect voor de praktijk zoals die gedoceerd wordt, richten wij ons uitsluitend op wat wij zien als de basis: voelen. We merken dat deze intentie ook zo ontvangen wordt; mensen komen terug voor een tweede of derde Masterclass. Eric vult aan: ‘We willen terug naar de eenvoud. De blijheid van voelen terugbrengen, dat is de kern van wat we doen. De onbevangenheid weer terug brengen!’

Je bent nu bijna 86 jaar, Ted. Komt de wijsheid met de jaren?

Ted: Ja, daar ben ik het mee eens. De wijsheid is nog ver weg. Ik leer nog elke dag. Je wordt milder he, als je ouder wordt. Want je mag wel alles zien, maar je moet niet alles zeggen. Dat leer ik nog steeds.’

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Haptonomisch Contact HC2022-2

Lees meer over haptotherapie en haptonomie of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

  • Dit artikel is eerder gepubliceerd in Haptonomisch Contact HC2022-2
  • Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?