Skip to main content
Informatief

“Het maakt me de huisarts die ik wil zijn”

Robert van Herwerden is sinds 2001 huisarts. Samen met drie collega’s werkt hij vanuit een gezondheidscentrum in Breda. Robert gebruikt elementen uit de haptonomie in zijn werk en verwijst regelmatig patiënten door naar haptotherapeuten.

  • Geschreven door Sara Terburg

    Journalist

Gepubliceerd op

29 augustus 2023

Deel dit artikel

“Ik zie mezelf als een soort gezondheidscoach, niet als een autoriteit die vertelt wat iemand moet doen. Ik laat mijn patiënten graag zelf nadenken en breng hen op ideeën door vragen te stellen. Natuurlijk deel ik mijn kennis wel en geef desgewenst advies, maar mensen beslissen zelf.” Bij de behandeling van patiënten focust Robert op gezondheidsgedrag en (het doorbreken van) patronen. “Neem mensen die kampen met een combinatie van klachten en problemen. Met hen zoom ik uit om te onderzoeken wat bijdraagt aan hun gezondheid en geluk en wat ze nodig hebben om stappen in die richting te zetten. En veel mensen focussen vooral op handelen en denken. Ze ervaren gevoelens als storend. Neem bijvoorbeeld personen met paniekklachten. Die paniek kunnen ze tijdelijk wegdrukken, maar de oorzaak ervan ligt in het iets niet willen voelen. Terwijl dat voelen wel nodig is om in evenwicht te komen. Daar kan een haptotherapeut bij helpen.”

verdiep je erin, dan zie je al snel dat het concreet is en herken je veel

Robert van Herwerden

Burn out, depressie en angst

Klachten waarvoor deze huisarts doorverwijst naar een haptotherapeut zijn onder andere; burn out, chronische pijn, terugkerende lichamelijke klachten, depressie en angst. “Haptotherapie werkt goed als een lichaam uit balans is. Vaak is er een samenhang tussen gebeurtenissen, emoties en gedachten. Neem het verlies van een dierbare; het zou vreemd zijn als je dat niet in jouw lijf voelt. Een haptotherapeut kan dat concreet maken en mensen handvatten geven waarmee zij meer in contact kunnen komen met hun gevoel. Mensen met een burn-out hebben dat vaak te lang genegeerd. Zij vinden het moeilijk om ‘niets’ te doen, om even niet te handelen en te denken. Natuurlijk kun je een wervel die scheef zit, recht laten zetten door een manueel therapeut, maar blijft de klacht terugkomen dan ben je meer gebaat bij te leren voelen wat ervoor zorgt dat jouw lijf zo ontspoort. Je kunt toewerken naar een juiste balans tussen activiteit en ontspanning zodat een klacht niet alleen verholpen wordt, maar je ook de kans op nieuwe klachten verkleint. En patiënten met angstklachten als gevolg van trauma, zijn gebaat bij een combinatie van bijvoorbeeld EMDR en haptotherapie.” Voor collega-huisartsen die nog niet doorverwijzen naar haptotherapeuten heeft hij de volgende tip: “verdiep je erin, dan zie je al snel dat het concreet is en herken je veel.” Wat huisartsen tegenhoudt om door te verwijzen naar een haptotherapeut? “Onbekendheid met deze therapievorm, denk ik. Het wordt als alternatief gezien.”

Haptotherapie, voor wie?

“Juist mensen die veel zicht hebben op hun patronen en daar heel goed over kunnen vertellen, hebben vaak niet genoeg aan een psycholoog. Het starten met een therapie om te leren voelen kan voor hen een enorme stap zijn. Soms nemen ze die pas als het écht niet meer gaat. Dat is jammer, want haptonomie is een benaderingswijze waarmee ook iemand zonder problemen een persoonlijke groei kan doormaken. Om gelukkiger te worden, contacten aan te gaan of effectiever te worden in het werk. En dat geldt ook voor huisartsen.”

De kracht van non-verbale communicatie

Vanaf 2016 volgde Robert drie jaar lang een deel van de Nederlandse Vakopleiding Haptonomie bij Synergos in Amersfoort. “Sindsdien is deze vorm van therapie verweven in mijn werkstijl. Het helpt me de huisarts te zijn die ik wil zijn. De opleiding heeft me verrijkt. Ik ben me meer bewust van de lichaamstaal van mijn patiënt en wat dat bij mij oproept. Het afstemmen en contact maken is belangrijk voor het verloop van een consult. Is iemand heel gespannen dan verlaag ik de spanning bij mezelf. Ik ga een beetje achterover zitten en begin langzamer en met een lagere stem te praten. Die vertraging zorgt vaak voor emoties. Vervolgens durven mensen meer te delen over hoe het echt met hen gaat.”

Lees meer over haptotherapie en haptonomie of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

  • Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?