Skip to main content
Informatief

Haptotherapie bij Parkinson

De ziekte van Parkinson brengt ingrijpende veranderingen met zich mee, zowel voor de patiënt als voor diens omgeving. Naast de bekende symptomen zoals trillingen, stijfheid en vermoeidheid, zijn de emotionele en sociale gevolgen vaak net zo ingrijpend. Haptotherapie, een unieke vorm van begeleiding gericht op affectief contact en bewustwording, biedt waardevolle ondersteuning bij het omgaan met deze complexe ziekte. Maar wat maakt haptotherapie zo bijzonder voor mensen met Parkinson? Hoe kan het bijdragen aan een betere kwaliteit van leven en het versterken van relaties met naasten?

In dit artikel onderzoeken we hoe haptonomie en haptotherapie kunnen helpen bij de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van Parkinson. Ontdek hoe zorgvuldige aanraking, aandacht voor emoties en een focus op mogelijkheden bijdragen aan een lichter, meer vervullend leven met Parkinson.

Jozien Wijnakker (1954) had ruim twintig jaar een praktijk voor haptotherapie in Amsterdam. Sinds vorig jaar is ze nog op kleine schaal professioneel actief

Gepubliceerd op

3 januari 2025

Deel dit artikel

In 2019 kreeg mijn man, die ik Tom noem, op 73-jarige leeftijd de diagnose Parkinson. Om daar mee om te gaan heb ik het schrijven opnieuw opgepakt en ben ik gestart met een ‘blogboek’ op de site www.samenlevenmetparkinson.nl. De blogs zijn vooral bedoeld voor partners van mensen met parkinson.

Biedt haptotherapie meerwaarde bij parkinson?

Nederland telt zo’n 63.500 mensen met deze neurologische aandoening en de ziekte neemt aanzienlijk in omvang toe. Elf procent van deze mensen is jonger dan 65 jaar. De ziekte van Parkinson heeft een enorme impact op de patiënt en zijn omgeving. Of haptotherapie meerwaarde biedt, is niet goed wetenschappelijk onderzocht en valt ook moeilijk te onderzoeken. Binnen parkinson is sprake van een grote diversiteit en dat maakt dat je wetenschappelijk moeilijk iets hard kunt maken. En tegelijk helpt haptotherapie wel degelijk. Hoe dan? Hulpvragen kunnen net zo divers zijn als de manieren waarop de ziekte zich openbaart en veel mensen redden zich -zeker in het begin- prima zonder professionele hulp. Op de volgende manieren kan haptotherapie complementair bijdragen aan de kwaliteit van leven en samenleven van mensen met parkinson:

Door erkenning te bieden

Bij parkinson treden allerlei lichamelijke, psychische en cognitieve klachten op. Vermoeidheid, trilling, stijfheid, onzekerheid, depressie, pijn en nog veel meer. Dit beperkt patienten in toenemende mate in hun dagelijks leven. Haptotherapie kan mensen met parkinson tactvol helpen in het bewust bewegen van krampachtig uithouden en verdragen naar zachtmoedig toelaten en dragen. Adaptatie en acceptatie van de nare gevolgen van deze complexe ziekte dragen bij aan het welbevinden van de patiënt. Daar gaan begrijpelijkerwijs emoties zoals angst, verdriet en boosheid aan vooraf. Het doet goed als al deze gevoelens van pijn en ongemak vrijuit ruimte krijgen en serieus genomen worden. Haptotherapie biedt de mens met parkinson om ‘in de maat’ te voelen wat er te voelen valt.

Bevestigende aanraking

Door affectieve aanraking voelt de ander aan den lijve ‘Ik mag er zijn zoals ik ben, ook met Parkinson’. Zo’n aanraking biedt mensen met parkinson de mogelijkheid zich open te stellen voor contact met hun binnenwereld en voor contact met de ander. Bij mensen met gevorderde Parkinson(-dementie) ben je vooral aangewezen op non-verbaal contact. Zorgvuldige aanraking zorgt dan nog enigszins voor lijfelijke versoepeling en gaat veelal gepaard met emotionele verzachting. Uit recent promotieonderzoek aan de Universiteit van Utrecht blijkt dat zowel pijn als jeuk bij parkinsonpatiënten door aanraking afnemen. ‘Een vorm van sociale aanraking is CT-optimale aanraking. Dit is een zachte langzame aanraking, zoals het strelen van de arm.’ Deze uitkomst lijkt me betekenisvol voor haptotherapeuten. Affectief lijfelijk contact vormt immers de kern en het unieke van ons vak.

Lichte Lasten

In het in 1962 verschenen boek ‘Lichte Lasten’ van Frans Veldman geeft hij een eerste aanzet met praktische aanwijzingen over het tillen van patiënten. Hierin worden haptische fenomenen beschreven die daarbij een rol spelen. Deskundig advies en oefening bij zitten, (op)staan, draaien, (trap)lopen en bewegen in de ruimte voorkomt onhandig getrek en bevordert samenwerking. Haptotherapeuten kunnen technieken aanreiken om pijn te verminderen en mobiliteit te bevorderen. Dit alles vraagt subtiel haptisch aftasten, voortdurend afstemmen en een anticiperende houding om het in termen van Frans Veldman te zeggen draait het om Adesse Animo (Aanzijn). Ofwel om in het hier en nu empathisch-happerceptief gewaar te zijn en blijven. Het blijkt dat alleen al de presentie en intentie van de haptotherapeut om samen in beweging te komen ervoor zorgen dat de verandering van positie voor de patiënt lijfelijk lichter aanvoelt. En zelfs plezier brengt. Yes, we can. Ook praktische suggesties kunnen meer veiligheid en overzicht bieden en daardoor zorgen voor meer ontspanning. Haptotherapeuten kunnen patiënten aanmoedigen zich open te stellen voor (door de beperkingen noodzakelijke) verandering van gewoonten.

Haptonomie en Parkinson: een aanvullende benadering

Haptonomie richt zich op het herstellen van het contact met gevoel, lichaam en omgeving. Bij Parkinson, een ziekte die zowel het lichaam als emoties en sociale interacties beïnvloedt, biedt haptonomie waardevolle ondersteuning. Affectieve aanraking kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van fysieke klachten zoals stijfheid en pijn, terwijl het ook emotionele ruimte creëert voor het verwerken van angst, verdriet en rouw. De focus op bewustwording en acceptatie helpt patiënten en hun omgeving beter om te gaan met de uitdagingen van de ziekte.

Daarnaast speelt haptonomie een belangrijke rol in communicatie en verbinding. Door non-verbale signalen en affectieve aanraking centraal te stellen, biedt het patiënten met Parkinson mogelijkheden om opnieuw contact te maken met zichzelf en hun naasten. Dit is vooral waardevol in de latere stadia van de ziekte, waar verbale communicatie vaak moeilijker wordt. Haptonomie draagt zo bij aan een betere kwaliteit van leven en ondersteunt het proces van aanpassing aan de steeds veranderende realiteit van Parkinson.

Affectieve Communicatie

Haptotherapeuten kunnen ondersteuning bieden bij het steeds weer wennen aan het ‘nieuwe gewoon’ en bij problemen rondom communicatie met naasten zoals:

  • Eigen behoeften kennen, serieus nemen en kenbaar maken.
  • Hulp vragen en hulp ontvangen.
  • Ruimte innemen, zeker bij zacht spreken.
  • Betutteling en ongevraagde hulp voorkomen.
  • Op tijd heldere grenzen stellen

De ziekte wordt geleidelijk meer zichtbaar in het sociale leven. Door het maskergelaat, dat ontstaat door de neurologische aantasting, is de parkinsonpatiënt steeds minder in staat zijn emoties in het gezicht uit te drukken. Dit kan tot misverstanden leiden bij ontmoetingen in het sociale verkeer. Hoe ga je daar als patiënt mee om? In hoeverre speelt schaamte een rol? Deelnemen aan het arbeidsproces, fietsen, wandelen, autorijden, koken enzovoort. Telkens moet de patiënt ‘gewone’ zaken inleveren waardoor zijn wereld alsmaar kleiner wordt. En daarvoor komen mogelijk in de plaats: veranderde lichaamshouding, stramme beweging, een tremor, lopen met een stok of rollator, verplaatsen met een rolstoel en nog veel meer aanpassingen waar de patiënt noodzakelijkerwijs mee te dealen heeft. Haptotherapie legt accent op de directe beleving tijdens gesprek, oefening en aanraking en draagt daardoor bij aan bewustwording en bevordert het nemen van eigen regie.

Appèl op mogelijkheden

De neuroverpleegkundige zei tegen Tom, ‘Zie de ziekte als een last in je rugzak, jij blijft als mens dezelfde’. Haptotherapie heeft de intentie bij te dragen aan de motivatie van de patiënt om zo veel als het mogelijk is zelfstandig te blijven en daartoe gericht in actie te komen. De klachten kunnen meer naar de achtergrond verschuiven waardoor vrije ruimte ontstaat voor creativiteit en voor activiteiten die nog wel mogelijk zijn. De conditie kan zelfs verbeteren doordat een uitnodigend en tegemoettredend appèl wordt gedaan op wat in praktische zin nog wel kan. En zeker ook voor ontmoetingen met anderen die de mens met parkinson goed doen. Het voelen, denken en doen komen meer in lijn.

Rouw om gezondheidsverlies

Rouw vanwege gezondheidsverlies en het besef dat de lichamelijke en geestelijke beperkingen in de loop der jaren alleen maar toenemen vraagt ruimte om gezien en gehoord te worden. Angst, verdriet en boosheid kunnen zich vastzetten in het lichaam. Zeker als je dagelijks last hebt van steeds wisselende pijn, vermoeidheid en ongemak. Parkinson heb je de klok rond en het kan moeite kosten om ervan los te komen. Doordat de patiënt van de haptotherapeut in vertrouwen aandacht krijgt voor rouw om gezondheidsverlies ontstaat open ruimte om te zien wat het leven in positieve zin te bieden heeft.

Zingevingsvragen

Mensen met Parkinson hebben wellicht ook de behoefte om te praten over wat de ziekte en het grillige ziekteproces voor hen betekent. Onderwerpen zoals verpleeghuis, euthanasie en dood worden gemakkelijker te dragen als deze benoemd mogen worden. Als oud zeer tijdens de sessie aangeraakt wordt kan dat alsnog verteerd en geïntegreerd worden. Evengoed kunnen successen en mooie levenservaringen aan het licht komen ter versteviging van het zelfbeeld. De parkinsonpatiënt heeft zijn lot zelf te dragen maar hoeft het echt niet alleen te doen. Haptotherapeuten kunnen juist voor deze mensen veel betekenen omdat het niet alleen bij praten blijft. Juist het non-verbale lijfelijke voelbare contact van mens tot mens, van hart tot hart, kan het dragen van de ziekte gemakkelijker maken.

Dit vraagt van de haptotherapeut:

  • Basiskennis van de ziekte parkinson. Bij velen is vooral de fysieke kant bekend, terwijl de onzichtbare mentale problemen zeker zo groot zijn.
  • Samenwerking en afstemming met andere zorgprofessionals zoals huisarts, fysiotherapeut, wijkverpleegkundige, ergotherapeut, et cetera…
  • Praktisch gezien: ruim de tijd hiervoor nemen. Het aan- en uitkleden en op de haptobank komen kan trager verlopen.
  • Duidelijke taal spreken met korte zinnen. Een smal keuze-aanbod geven en aanvoelen wanneer hulp bij beslissing wenselijk is.
  • Geduld en nog eens geduld, juist vanwege de traagheid van beweging en begrip. Op een vriendelijke manier ruimte bieden en evengoed begrenzen.
  • Creativiteit om aansluitend bij de specifieke vraag passende begeleiding te bieden.
  • De mens met parkinson heeft meestal minder ziekte-inzicht dan de naasten.
    De kunst is ieders gezichtspunt serieus te nemen.
  • Het allerbelangrijkst is, en dat leerden we al in het eerste jaar van de opleiding, niet de klacht maar de mens staat centraal.
De blog Samen Leven met Parkinson van Jozien Wijnakker

Lees meer over haptotherapie en haptonomie of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

De blog Samen Leven met Parkinson van Jozien Wijnakker

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?