Skip to main content
Informatief

Bijna 45.000 mensen per jaar gaan naar de haptotherapeut

Een jaar geleden, op 15 december 2020, stonden bijna 20.000 cliënten in de kou. De haptotherapeut moest door de lockdown vanwege de Corona crisis de deuren sluiten. Ruim 700 haptotherapeuten in Nederland, die jaarlijks ruim 320.000 behandelingen geven, en specialist zijn op het gebied van voelen mochten niet meer werken. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde onderzoek uitgevoerd onder de gehele beroepsgroep van haptotherapeuten.

  • Geschreven door de redactie

Kranten stonden vol van ‘huidhonger’, maar de haptotherapeut was in geen (media) land te bekennen terwijl deze beroepsgroep verstand van voelen heeft. Zij werken met cliënten aan psychisch en lichamelijk herstel door gebruik te maken van de tast. Mensen (opnieuw) te laten voelen en hen te leren dat zij met hun tast, gevoel tot meer in staat zijn dan ze denken. 

Gelukkig mogen de praktijken nu, tijdens de huidige lockdown, wel geopend blijven en willen wij samen werken aan herkenning en erkenning vanuit verbinding.

Het gehele artikel en onderzoek lees je op hapto.nl/benchmark.

Aantallen en feiten

Haptotherapeuten in Nederland behandelen bijna 45.000 cliënten per jaar. In totaal komt dit op ruim 300.000 behandelingen per jaar. Ruim 3.500 cliënten zijn onder de 18 jaar.  Dit is de uitkomst van het onderzoek gehouden  in het voorjaar 2021 met als referentiejaar 2019.

Aantal geregistreerde haptotherapeuten in Nederland710
Aantal cliënten op jaarbasis42.829
Aantal behandelingen per jaar321.990
Aantal cliënten getroffen door sluiting in december 202019.238
Aantal cliënten onder de 18 jaar3.602

Top 5 indicaties

Wanneer we inzoomen op de top 5 meest voorkomende klachten, staat de klacht ‘Onvoldoende grenzen kunnen stellen, overspannen zijn of een burn-out ervaren’ met stip bovenaan,  ‘Moeite met het herkennen en uitdrukken van gevoelens’ en ‘Balans herstellen tussen denken en voelen’ staan op de 2e en 3e plaats. Angstklachten en psychosomatische klachten  staan op respectievelijk op 4 en 5e plaats.

Stichting Haptotherapie op de kaart

Stichting Haptotherapie op de kaart, waaronder de website hapto.nl  heeft dit onderzoek uitgevoerd met als doel om meer bekendheid te geven aan haptotherapie bij de consument, onder (toekomstige) zorgprofessionals en binnen de politiek en zorg. In samenspraak met én ondersteunend door o.a. de beroepsverenigingen, opleiders en de Haptotherapeuten in Nederland. Herkenning en erkenning vanuit verbinding.

Meer weten over dit onderzoek?
Je leest er meer over op hapto.nl/benchmark, daar kan je ook het volledige onderzoek lezen of online bestellen als paperback.

Voor meer informatie over wetenschappelijk onderzoek naar haptonomie en haptotherapie zelf, kan je terecht bij het International Journal of Haptonomy and Haptotherapy.

Gepubliceerd op

19 december 2021

Deel dit artikel

Thema

Lees meer over haptotherapie en haptonomie of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

  • Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

    Gerelateerde artikelen