Skip to main content
Blog

Je lichaam fluit… hoor jij het?

Iedereen heeft weleens last van stress, druk en emoties. Maar het is dan wel goed om te weten dat langdurige of te heftige stress jouw lichaam echt gaat terugfluiten. Jouw lichaam weet namelijk álles, durf jij ernaar te luisteren? 

  • Geschreven door Brigith van der Hoek

    Brigith is haptotherapeut

Ik ben moe, opgebrand, kort voor de kar, mijn emoties zitten hoog, ik blijf maar piekeren en ik zit vól! Herken jij deze gevoelens? En denk je steeds vaker: Ik wil rust, ruimte, tijd voor mijzelf en meer genieten? Lees dan vooral even verder (en haak niet af!)… 

Deze negatieve gevoelens zijn signalen die je serieus mag en misschien wel móet nemen. Ja natuurlijk heeft iedereen weleens last van stress, druk en emoties. Maar het is dan wel goed om te weten dat langdurige of te heftige stress jouw lichaam echt gaat terugfluiten. Jouw lichaam weet namelijk álles… ja eh… echt ALLES! Durf jij ernaar te luisteren? 

Vanuit rust word je bewust

Het begint vaak met heel kleine signaaltjes, die steeds sterker worden en steeds vaker terugkomen. Negeren kan, maar ergens in je lijf voel je: dit is geen optie. Je dendert door en negeert zolang mogelijk wat je écht voelt. Op wilskracht ga je door. Op kopkracht noem ik dat. Je lichaam is namelijk allang los van je hoofd. 

Negeren is geen optie

De weg terug bij overbelasting of burn-out vraagt veel van jou. Langdurige stress pleegt namelijk roofbouw op je lijf. Je lichaam brandt op. En daardoor is het alleen maar moeilijker om echt tot rust te komen. Maar geloof me: het kán! En als je wilt, help ik je. Ik help jou om weer rust te ervaren. Vanuit rust ontstaan je opties en kansen. Vanuit rust word je bewust (mooie tegeltjesquote ;-)!). En als er weer meer rust is, komt er ook ruimte om te ontdekken wat je echt wilt. 

Ik hoor wat ik zeg

Leren luisteren naar je lichaam lijkt heel moeilijk, maar eigenlijk weet je al dat het dat niet is. Want jij vóelt heel goed wat je lijf jou zegt. Het is alleen een kwestie van (durven) luisteren. En precies dat ben je kwijtgeraakt. Er iets mee doen, is de volgende stap. Opnieuw écht in contact komen met je gevoel is een belangrijke stap naar herstel. Het (opnieuw) leren luisteren naar je lichaam is eng, maar ik garandeer je dat het je álles brengt wat je nu zoekt. Door middel van haptotherapie onderzoeken wij samen hoe je hier terecht bent gekomen. Waar liggen jouw grenzen echt? En waar denken anderen dat jouw grenzen liggen? Waar krijg jij stress van en wat doet dat met jouw lichaam? Blokkeren? Stilstaan? Moe? Samen staan wij stil (en ja, we gaan écht stilstaan!) bij wat jij voelt en wat dat met jou doet. 

Geen weg terug

Het unieke is: Er is geen weg terug. Je wilt dit immers niet. Je wilt het anders. Jij gaat jouw grenzen aangeven. Tot hier en niet verder. Door (opnieuw) te leren luisteren naar je lichaam word je bewust van de dingen en gevoelens die jou blij maken. En als je dát weet, wordt het steeds gemakkelijker om keuzes te maken: JOUW keuzes. De enige weg is de weg vooruit. Een pad met inzicht in jouw behoeften en met de kennis van jouw grenzen. Poehee… dat gaat je blij maken! 

De haptotherapeut helpt

Haptotherapie helpt je om weer in verbinding te zijn met jezelf. En nee, het is niet zweverig! Dat beloof ik. Door samen in gesprek te zijn, oefeningen te doen en fysieke aanrakingen leert de haptotherapeut je (weer) contact te maken met jouzelf en met de mensen om je heen.  

Gun het jezelf, want je verdient het! 

Gepubliceerd op

30 januari 2022

Deel dit artikel

Lees meer over haptotherapie en haptonomie of zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt.

Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?

  • Wist je dat er veel onderzoek is uitgevoerd op het gebied van haptonomie en haptotherapie ?